Skupina ameriških politikov in članov možganskega trusta International Leaders Summit (ILS) meni, da se za odločitvijo hrvaške vlade o nakupu 30-letnenih izraelskih bojnih letal F-16, skriva korupcijsko dejanje, vredno milijardo ameriških dolarjev.

Poleg predstavnikov skupine ILS predlog podpirajo še član senata ameriške zvezne države Virginije in nekdanji vodja oddelka za vojaško kazensko pravo v Pentagonu Dick Black ter ameriški politik iz Virginije David LaRock.

Želijo, da se s preiskavo ugotovi, ali posel vsebuje elemente korupcije in goljufije, ali transakcija ogroža ameriško zunanjo politiko in nacionalno varnost ter obrambne cilje Nata.

To ne bi bilo prvo korupcijsko dejanje Hrvaške

»Zdi se, da Hrvaška kupuje stara letala z namenom, da jih vzdržuje in popravlja, kar koristi koruptivni hrvaški vladi. Zaradi korupcije in navzkrižja interesov je treba raziskati netransparentno hrvaško ponudbo,« je povedala Hrvatica Nataša Srdoč, sicer soustanoviteljica skupine ILS. Dodala je, da je leta 2009 Hrvaška postala članica zveze Nato, kljub dokazom o korupciji in neizpolnjevanju kriterijev vladavine prava. »Hrvaške koruptivne prakse povečujejo nestabilnost nestabilnost Nata, rušijo njegove obrambne zmogljivosti in vodijo v nadaljnje poneverbe in razsipnost,« je dodala Srdočeva.