ZDA so v sredo presenetljivo začele umikati svoje vojake iz Sirije, potem ko je predsednik Donald Trump tvitnil, da so porazili Islamsko državo. Odločitev je naletela na mešane odzive. Turčija se je prvič odzvala danes.

Njen zunanji minister je med obiskom na Malti povedal, da Ankara odločitev ZDA pozdravlja, pri tem pa poudaril, da podpirajo ozemeljsko celovitost Sirije. Izpostavil je tudi, da mora biti umik ameriških sil usklajen, zaradi tega pa je Turčija že v stiku ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Umik ameriških sil bi lahko odprl pot načrtovani ofenzivi Turčije proti kurdskim silam (YPG) v Siriji. Te kurdske milice so po mnenju Ankare podtaknjenec na turških tleh prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). Obe organizaciji Turčija obravnava kot teroristični.

Kurdske milice so bile doslej pomemben partner ZDA v boju proti IS, ena izmed njihovih predstavnic Ilham Ahmad pa je danes med obiskom v Parizu sporočila, da bi lahko zaradi ameriškega umika sedaj skupaj z arabskimi zavezniki opustili boj proti islamističnim skrajnežem in se premestili na mejo s Turčijo, če bi se ta odločila za napad.

»Spopad s terorizmom bo težaven«

»Nadaljevali bomo misijo proti IS, a spopad s terorizmom bo težaven, saj se bodo naše sile primorane umakniti s prvih bojnih črt v Deir Ezorju in zavzeti položaje ob meji s Turčijo, da bi tako odbile napade, s katerimi bi se lahko soočile,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Ahmadova, ki je ena izmed predstavnikov političnega krila arabsko-kurdske koalicije, ki se bori proti IS.

Pri tem je tudi dala vedeti, da bi lahko v primeru grožnje turške ofenzive kurdski in arabski borci osvobodili več sto džihadističnih borcev, med katerimi so tudi Evropejci, ki jih sedaj zadržujejo.

»Bojimo se, da v primeru turške ofenzive ne bomo več obvladali razmer in da jih bomo le težko zadrževali na določenih lokacijah,«

je poudarila Ahmadova. Nek drug predstavnik koalicije Riad Drar je ob tem poudaril, da bi bila takšna osvoboditev džihadističnih borcev seveda nenamerna, saj ob kaosu, ki bi ga povzročila turška ofenziva, pač ne bi mogli več varovati lokacij, kjer se nahajajo džihadisti.