V avstrijskih medijih odmeva varnostna pomanjkljivost, ki se je pripetila med neformalnim srečanjem zunanjih ministrov držav članic EU, ki je avgusta potekalo v sklopu avstrijskega predsedovanja EU. Med izkaznicami za udeležence dogodka se je namreč znašla tudi takšna, na kateri sta bila fotografija in ime avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa I., ki je sicer umrl 21. novembra 1916. Sodeč po izkaznici, naj bi bil cesar del ekipe, ki je organizirala srečanje na Dunaju.

Avstrijski Kurier piše, da je šlo očitno za potegavščino, ki pa je razkrila varnostno luknjo na srečanju. Napaka je hkrati črna pika za vlado avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Še posebej zato, ker si je njegova vlada za slogan predsedovanja EU izbrala: »Evropa, ki varuje«.

Ob kartico se je obregnila tudi avstrijska poslanka iz stranke Zelenih Ewa Dziedzic, ki pravi, da gre za »veliko varnostno luknjo«, od Kurza pa je zahtevala tudi pojasnilo, koliko takšnih ponarejenih identifikacijskih kartic je bilo v obtoku, kdo jih je izdelal in če so bili mednarodni gostje na dogodku o varnostni luknji obveščeni.