Kot so še povedali na kitajskem zunanjem ministrstvu, kitajska vlada ni nikoli kradla poslovnih skrivnosti niti ni pri tem nikomur nudila podpore, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Tovrstni očitki so močno obremenili odnose med Pekingom in Washingtonom, kitajska vlada je pri ZDA že vložila formalni protest, je izjavila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying. Kot je dodala, mora Washington takoj popraviti te zgrešene prakse in ustaviti klevetanje Kitajske, ko gre za vprašanja kibernetske varnosti. Ameriški in britanski tožilci so v sredo napovedali obtožnice proti več kitajskim hekerjem, ker naj bi ti po naročilu kitajske vlade napadali podjetja v več državah in kradli intelektualno lastnino in poslovne skrivnosti. Skupina hekerjev naj bi napade izvajala v vsaj dvanajstih državah.

Med drugim naj bi jim na primer uspelo pridobiti dostop do najmanj 45 ameriških vladnih uradov oz. agencij in več velikih tehnoloških podjetij. Njihova tarča naj bi bili tudi Nasa in ameriška mornarica, poleg tega pa banke, telekomunikacijska podjetja in ponudniki zdravstvenih storitev.

Ukradli naj bi več sto gigabajtov občutljivih podatkov, vdore naj bi izvajali več let, domnevno od leta 2006 do letos. Ameriško pravosodno ministrstvo je zaradi tega za dva kitajska državljana, ki naj bi bila člana hekerske skupine, znane pod imenom APT10, izdalo obtožnico. Obtožena naj bi delala za podjetje, ki je sodelovalo s kitajskim ministrstvom za državno varnost.

Namestnik ameriškega pravosodnega ministra Rod Rosenstein je ob tem dejal, da je Kitajska večkrat prelomila obljubo predsednika Xi Jinpinga iz leta 2015, da bo ustavil kibernetske napade na ameriška podjetja in komercialno infrastrukturo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Nesprejemljivo je, da še vedno odkrivamo kibernetski kriminal, ki ga Kitajska izvaja proti drugim državam. Želimo, da Kitajska ustavi ilegalne kibernetske dejavnosti in spoštuje zaveze, ki jih je dala mednarodni skupnosti,« je poudaril Rosenstein.

Podobno je dejal tudi britanski zunanji minister Jeremy Hunt.