»Osumljeni je storil dejanje, s katerim je zlorabil svoj položaj in Nissanu povzročil finančno škodo,« sumijo tožilci, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ghosn naj bi 1,85 milijarde jenov izgub (14,5 milijona evrov) prenesel s svojega sklada na Nissanov račun. Po poročanju japonske televizije NHK nekdanji predsednik upravnega odbora Nissana zanika te obtožbe.

Predsednika in glavnega izvršnega direktorja Renaulta, ki je vodil sodelovanje z japonskima proizvajalcema avtomobilov Nissanom in Mitsubishijem, so v Tokiu priprli 19. novembra zaradi suma, da je med letoma 2010 in 2015 prikril za pet milijard jenov (okoli 39 milijonov evrov) dohodka. Tožilci so proti njemu zaradi tega 10. decembra tudi uradno vložili obtožnico. Dodatno pa so ga obtožili, ker je prikrival dejansko višino osebnih dohodkov tudi v zadnjih treh letih in sicer v višini štirih milijard jenov (okoli 31 milijonov evrov).

V četrtek je sicer sodišče zavrnilo podaljšanje pripora zanj, vendar pa imajo zaradi danes izdanega pripornega naloga na voljo 48 ur za zaslišanje. Nato lahko zahtevajo še dvakrat po deset dni pripora za preiskavo novih očitkov. Ghosna je Nissanov upravni odbor že 22. novembra odstavil s položaja, 26. novembra je to storil še upravni odbor Mitsubishija. Ostaja pa uradno še vedno na čelu francoskega koncerna Renault, čeprav so imenovali začasnega vodjo.s