Z letališča so zjutraj sporočili, da je promet vzpostavljen ter da je omejeno število letal pripravljeno za odhode in prihode. A kasneje je letališče na twitterju opozorilo, da še vedno prihaja do zamud in odpovedi letov.

Policija medtem še išče upravljavce dronov, ki so povzročili težave na Gatwicku. Pri tem ji pomaga vojska z ostrostrelci in helikopterjem. Da bi preprečili nadaljnje motnje v letalskem prometu, so po navedbah ministra za promet Chrisa Graylinga na območju letališča namestili tudi »vojaške zmogljivosti«, a ni pojasnil, kakšne.

V času, ko je bilo letališče zaprto, so zabeležili kakih 40 poročil o dronih, je še dejal Grayling.

Namerno oviranje, a ne gre za terorizem

Policija je uporabo dronov označila za namerno oviranje varnosti letalskega prometa, a ocenila, da ni znakov, da bi to lahko označili za terorizem.

Promet na enem najprometnejših letališč na Otoku so ustavili v sredo zvečer, potem ko so se pojavila poročila o dveh dronih nad pristajalno stezo. V četrtek ob 3. uri so promet znova vzpostavili, a so ga po 45 minutah spet prekinili zaradi poročil o dronih blizu letališča.

Prihode številnih letal so v četrtek preusmerili na druga letališča, med drugim na londonski Heathrow in Luton ter letališče v Manchestru, odhode pa preložili do nadaljnjega. Po poročanju BBC je bilo prizadetih okoli 130.000 potnikov.

Na letališču Gatwick v času božično-novoletnih praznikov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer pričakujejo rekordnih 2,9 milijona potnikov.

V Veliki Britaniji je od konca julija prepovedano upravljanje dronov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z dronom je po novi zakonodaji predvidena do petletna zaporna kazen.