Kot da bi usoda tako želela, se je slovenski košarkar Luka Dončić v ligi NBA v zadnjem tednu pomeril z moštvi, ki so ga na naboru prezrla – s Phoenixom, Sacramentom in z Atlanto, ki ga je pri menjavi poslala v Dallas. 19-letni Ljubljančan je nekoliko slabšo predstavo pokazal le proti Phoenixu, moštvo iz Teksasa pa je kljub temu uspelo ugnati le Atlanto. Na sredinem obračunu proti Denverju je Dallas tako kljub Dončićevim 23 točkam, 12 asistencam in šestim skokom vknjižil že tretji zaporedni poraz. Nekdanji član Reala Madrida je na tekmi v Koloradu prišel do osebnega mejnika, saj je presegel mejo 500 doseženih točk. Za to je potreboval 28 tekem. Kot najstniki so bili »hitrejši« le velikani Kevin Durant, ki je 500 točk presegel po 26 odigranih tekmah, ter LeBron James in Kyrie Irving, ki jima je to uspelo po 27.

Medtem ko Dončić niza odlične predstave, se košarkarski strokovnjaki onkraj Atlantika vse glasneje sprašujejo, kako je mogoče, da Dallasova številka 77 na naboru ni bila izbrana višje. Če večina še razume, da se je Phoenix odločil za Deandreja Aytona, pa prave razlage za to, da je Sacramento kot drugega izbral Marvina Bagleyja III., ni. Debata se je še dodatno razplamtela, ko je Dončićeve predstave komentiral glavni trener Sacramenta Dave Joerger: »Luka ima bogat košarkarski repertoar. Prepričan sem, da bo postal izjemen strelec, zaradi česar bo v igri tudi hitrejši. Ima odličen nadzor nad žogo in neverjeten občutek sprejemanja trenutnih pravilnih odločitev. Morda je kdo mislil, da obstajajo v njegovi igri in razvoju omejitve. Na našo žalost jih sam ne vidim. Izkazal se je kot odličen izbor za Dallas in kot odlična stvar za vso ligo.« Mnogi so te besede vzeli kot kritiko generalnemu direktorju Sacramenta Vladu Divcu, a je Joerger že naslednji dan pojasnil, da temu ni tako, da so izjemno zadovoljni z Marvinom Bagleyjem in da je le podal svoje iskreno mnenje o Dončiću, ne da bi s tem namigoval na kar koli drugega.

O tem, ali so pri Phoenixu, Sacramentu in Atlanti storili napako, ker so iz rok izpustili Dončića, bo sodila prihodnost. Za zdaj je odgovor pritrdilen, kar pogostokrat omenijo tudi nekdanji asi iz lige NBA, ki z veseljem spremljajo igro slovenskega košarkarja. »Pri njem mi je všeč, da je lahko izredno koristen za ekipo tudi v primeru, da ne doseže veliko točk. Ima srečo, da je prišel v moštvo, ki ima dobre igralce, saj ob njih njegova kakovost pride do izraza. Če bi bil na primer v Phoenixu, bi moral vsak večer kreniti po 30 doseženih točk, s tem pa njegova raznovrstnost ne bi prišla do izraza,« meni Kenny Smith, dvakratni prvak NBA s Houstonom. Kevin Garnett je dodal, da Dončića odlikuje samozavest, ki je pri ostalih novincih niti približno ne vidi, še najbolj pa je mlademu Ljubljančanu na dušo popihal Charles Barkley: »Košarko igra v ravno pravem ritmu. Ko je treba, je hiter, a se ne zaletava, v pravem trenutku pa zna tudi ustaviti igro. Če je odprt, bo metal, drugače pa išče soigralce. Sprejema izredno malo slabih odločitev. Zdi se, da ima sebe in dogajanje na parketu ves čas pod nadzorom. Brez dvoma gre za novinca leta!«

Težko obdobje še naprej preživlja Goran Dragić, ki je zaradi težav s kolenom do zdaj izpustil 15 od 29 tekem Miamija, v sredo pa opravil artroskopijo, ki ga bo od igrišč oddaljila še za dva meseca. 32- letni Ljubljančan naj bi znova igral po tekmi vseh zvezd, ki bo 17. februarja. Ob odsotnosti slovenskega organizatorja igre Miami igra po principu toplo–hladno. V zadnjih dneh se je Vročica mudila na zahodnem delu ZDA, kjer je odigrala šest tekem in se domov vrnila s štirimi zmagami, kar ohranja realne upe na uvrstitev v končnico.