Seštevanje oziroma preštevanje glasov pri volitvah je očitno visoka matematika, kjer že en glas ne pomeni več, da je nekdo zmagal, ampak po mnenju prefriganih odvetnikov in užaljenih poražencev to v politiki pomeni vse skupaj, da nekdo ne zna šteti, da se je verjetno zmotil, da je volilna komisija naredila napako itd.

Priznati poraz je seveda »nečastno« in se tudi ne izplača.

Tudi trditev v paroli »Volilci imajo vedno prav« je »malo« vprašljiva glede sreče. Saj se »nesreče« dogajajo na lokalnem nivoju v Radencih, Kostelu, Moravčah pa verjetno še kje. Tudi na državnem nivoju ali v EU in celo na nekaterih zelo visokih državniških mestih, kjer je, kot je razkrila ena zadnjih oddaj Tarča, tudi določena nesreča, da imamo na mestu predsednika države osebo, ki verjetno tja ne sodi. Tudi pri kakšnem parlamentarcu prihaja do »nesrečne izvolitve«, saj marsikaj, kar bi moralo biti že davno rešeno, še vedno čaka na priložnost, da se končno uredi.

Nesrečne kadrovske izbire in nesrečne poteze so se na podlagi volitev seveda dogajale tako v preteklosti, se sedaj in se bodo verjetno tudi v prihodnje. To ni nič nenavadnega.

Nenavadno pa je, da »demokratični« volilni sistemi omogočajo prihod na oblast in ohranitev oblasti raznim osebam, ki dokazljivo delujejo v škodo ožje in širše družbe. Res pa je, da je prijetno biti na oblasti. Rezultati politikov glede raznih postavitev žic, brezposelnosti itd. se tako lepo ujemajo z odločitvami oblastnikov, njihovo imuniteto, ugledom ter tem, da so pravzaprav nedotakljivi. V kazenskih postopkih jih zelo redko srečamo. Večkrat pa seveda v kontekstu volitev.

Da ne spregledam še testnih potez Cerkve, ki je na zadnjih volitvah preizkušala, do katere meje se država še upa braniti ločitev Cerkve od države. Tudi Cerkev ima pri tem srečo.

Počasi pridemo do zaključka, da bi pravzaprav lahko in morale biti volitve vsako leto. Ne zaradi obljub, ki niso realizirane, temveč zaradi predvolilnih bombonov, ki jih ponujajo stranke in ki dejansko kažejo, da je nekaj malega le mogoče realizirati v dobro državljanov.

Sicer pa srečno vsem, predvsem tistim, ki se trudijo v dobro vseh ljudi. Namenoma nisem zapisal samo državljanov.

Miloš Šonc, Grosuplje