Generalna sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Saška Kiara Kumer je na današnji novinarski konferenci poudarila, da gospodarski rasti, rasti dodane vrednosti na zaposlenega in "enormni" rasti dobička v zadnjih petih letih nikakor ne sledi tudi rast plač. Sindikat delavcev prometa in zvez po njenih besedah že dlje časa opozarja, da kolektivna pogodba ne odgovarja na izzive te panoge.

Delodajalce so skupaj s sindikatom voznikov avtobusov že lani pozvali k prenovi kolektivne pogodbe. "Po leti dni druženja z delodajalci smo ugotovili, da delodajalci niso pripravljeni na velike spremembe sistema, da razmišljajo izrazito kratkoročno in ne razmišljajo, kaj se bo zgodilo s panogo, če jih bodo v želji po boljših delovnih razmerah še naprej zapuščali zaposlenim," je izpostavila.

Generalna sekretarka sindikata je tudi poudarila, da so tudi delodajalci, priznali, da je stanje v panogi slabo. "Imamo veliko težavo pridobiti nove sodelavce. Situacija je tako skrajna, da delodajalci ponujajo finančne nagrade vsakemu, ki v podjetje pripelje kolega," je opisala.

Največji problem sindikati vidijo v slabi plači in preveliki odsotnosti voznikov avtobusa od doma. "Zdaj se na dnevni ravni dogaja, da vozniki tudi za nižjo plačo odhajajo v druge panoge, kjer je delovni čas bolje urejen, ali pa odhajajo v tujino," je še opozorila.