Termoelektrarna Šoštanj je dolžna poročati finančnemu in infrastrukturnemu ministrstvu o izpolnjevanju obveznosti in jamstev, podanih za investicijo v šesti blok. Ker je bila investicija končana, blok pa deluje, je infrastrukturno ministrstvo Teš pozvalo, da dostavi končno poročilo o izvedeni investiciji.

Recenzijo končnega poročila je izvedla družba Deloitte. Kot so po seji vlade sporočili z urada za komuniciranje, iz končnega poročila izhaja, »da je pri investiciji v blok 6 družba Teš prekršila določila 4., 5., 6., in 7. člena pogodbe o ureditvi razmerij v zvezi s projektom postavitve nadomestnega bloka moči«, sklenjene med Slovenijo in družbo Teš.

Država je sicer dala poroštvo posojilo za šesti blok šoštanjske termoelektrarne, v leta 2012 sprejetem zakonu o državnem poroštvu za projekt Teš 6 pa je zapisano, da bo država jamčila za posojilo pri Evropski investicijski banki, če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči 1,3 milijarde evrov.

Končna cena močno presegla predvideno

Portal Siol pa je poleti poročal, da končno poročilo razkriva, da je končna cena projekta dosegla 1.412.655.460 evrov. Po prvotnih napovedih iz leta 2006 bi moral novi, 600-megavatni blok v Šoštanju stati 655 milijonov evrov. Končna vrednost Teš 6 je sicer za 16 milijonov evrov nižja od tiste, ki jo je napovedal zadnji investicijski program. Dokument z oznako poslovna skrivnost, ki so ga pridobili na Siolu, razkriva, da je Teš samo za glavno tehnološko opremo Alstomu plačal več kot milijardo evrov. Vrednost pogodbe je še leta 2009 znašala 695 milijonov evrov.

Po poročanja postala so v Deloittu opozorili na »slabo oceno projekta«, ki pa so jo pripisali »pomanjkanju izkušenj«. Vodstvu Teš pa so predlagali, da »izdela več scenarijev z variacijo tržne cene električne energije«. Iz poročila po poročanju portala še, da bo Teš še nekaj let v rdečih številkah. Samo v letih 2016 in 2017, ko obratuje blok 6, je ustvaril okrog 80 milijonov evrov izgube.

Po poročanju časnika Večer pa naj bi v HSE načrtovali uvoz premoga za Teš, prvenstveno sicer zato, ker so količine premoga v Velenju omejene, na kar se je danes odzval velenjski župan Bojan Kontič, ki je navedel, da ga takšne informacije presenečajo, saj je Premogovnik Velenje ves čas zagotavljal, da je premoga za investicijo dovolj. V pismu generalnemu direktorju Holdinga Slovenske elektrarne Matjažu Marovtu je zapisal, da bodo "v Šaleški dolini proizvajalci elektriko le iz šaleškega lignita".