Zaradi težav odločanje o socialnih pravicah ne poteka, kot bi moralo, ljudje pa so upravičeno nezadovoljni, je zapisal Perica Radonjić, predsednik sindikata centrov za socialno delo Since07. »Izrazov nezadovoljstva pa so bili neupravičeno deležni zaposleni na CSD, ki so morali opraviti izjemno povečanje obsega dela.«

Manjka 300 delavcev

Čeprav so vlade s pomanjkanjem kadra seznanjene že deset let, bi centri potrebovali najmanj tristo delavcev, pravi. Če bi jih zaposlili toliko, bi se strankam, ki so večinoma osebe v stiskah, lahko posvetili, tako kot to znajo in kot bi bilo treba, poziva Radonjić. Zdaj naj bi zaposleni zaradi veliko delovnih obveznosti v službo prihajali tudi bolni, ko gredo na bolniško, pa naj bi bila ta dolgotrajnejša. »V zadnjem času opažamo, da sodelavci odhajajo s CSD, tudi če nimajo zagotovljene druge zaposlitve.« Na koncu je zapisal, da pričakuje takojšen odziv ministrstva, ter napovedal, da bodo devetega januarja izvedli opozorilno stavko.

Ministrica za delo Ksenija Klampfer, ki je danes popoldne Radonjića povabila na pogovor, je sporočila, da je nad napovedjo stavke presenečena. »Centri so bili v zadnjih dveh letih kadrovsko okrepljeni za več kot 11 odstotkov oziroma za 140 novih strokovnih in administrativnih zaposlitev, prav tako smo jim dodatne delavce zagotovili v okviru javnih del za leto 2019,« so navedli na ministrstvu.