Predstavniki treh vodilnih policijskih sindikatov so ponoči s francoskim notranjim ministrom Christophom Castanerjem dosegli dogovor o povišanju plač policistov. »Ta sporazum (...) utira pot za izboljšanje delovnih pogojev in plač policistov,« je dogovor pospremil Castaner.

Da je dogovor sklenjen, so predstavniki policijskih sindikatov potrdili po dvodnevnih pogajanjih z vlado in po enodnevni stavki, med katero so bile policijske postaje po Franciji praktično zaprte, policisti pa so opravljali samo nujne naloge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasilni protesti so bili kaplja čez rob

Francoski policisti že dlje časa opozarjajo na nesprejemljive delovne pogoje in na premajhno vlaganje v opremo, kaplja čez rob pa so bili nasilni protesti rumenih jopičev v Parizu in drugih francoskih mestih v zadnjih tednih ter obširna akcija iskanja napadalca v Strasbourgu prejšnji teden.

Predstavniki sindikatov so poudarili, da se bo z začetkom naslednjega leta povprečna mesečna plača policistov postopoma poviševala za 120 evrov mesečno, za policiste v najvišjem plačilnem razredu pa do 150 evrov mesečno.

Vlada bo tudi začela pogajanja o velikem zaostanku izplačila nadur. Sindikati opozarjajo, da vlada policistom dolguje izplačilo nadur v višini 275 milijonov evrov, poroča AFP.

Zadovoljni z doseženim

Francoski policisti so svoje zahteve stopnjevali, potem ko je vlada v prizadevanjih, da bi preprečila nadaljnje proteste rumenih jopičev, ki so v zadnjem mesecu pretresali Francijo, napovedala 10-milijardni paket finančnih olajšav za gospodinjstva z nizkimi dohodki. Ukrepi vključujejo zvišanje minimalne plače, davčne olajšave za upokojence in oprostitev obdavčitve pri izplačilu nadur.

»To je tisto, kar smo zahtevali, zahtevali smo takojšnjo zvišanje plač,« je po pogajanjih dejal predstavnik policijskega sindikata Unite-SGP Yves Lefebvre.

Francoska vlada za zdaj ni razkrila konkretnih številk, koliko bo povišanje plač policistov stalo državo.