Odkar je okoli 25 ameriških diplomatov, obveščevalcev in njihovih družinskih članov med novembrom 2016 in avgustom 2017 na Kubi pričelo bolehati za nenavadnimi simptomi, od slabosti do izgube spomina, so se diplomatski odnosi med ZDA in Kubo ponovno ohladili. Trumpova administracija trdi, da je šlo za nekakšen zvočni napad, kubanska stran pa pravi, da so očitki izviti iz znanstvene fantastike in da ameriška stran ni predstavila še nobenih trdnih dokazov, da bi podkrepila očitke.

Trump je po obtožbah močno zmanjšal število zaposlenih na veleposlaništvu v Havani, ohladitev diplomatskih odnosov pa je vplivala tudi na druga področja. Najbolj viden je vse manjši obisk ameriških turistov. Odkar sta državi obnovili diplomatske odnose, se je število turistov iz ZDA na Kubi posedmerilo. Število sedaj strmo pada. Letalskih potnikov iz ZDA je letos za tretjino manj, to pa ima negativne posledice tudi na kubansko gospodarstvo in predvsem žepe delavcev v turizmu. Kubanka Claudia Laguna je v pogovoru za britanski Guardian pojasnila, zakaj so ameriški turisti tako pomembni: »Evropejci komaj da pustijo napitnino, gostje iz Severne Amerike medtem pustijo odlične napitnine.«

Spomini na ameriške lažne operacije

Na Kubance vpliva tudi zmanjšanje števila zaposlenih na veleposlaništvu v Havani. Ker je tam zgolj še najnujnejše osebje, morajo Kubanci, ki želijo v ZDA, po vizo v Georgetown v precej oddaljeno Gvajano.

Kubanske oblasti so bile glede spora sprva zadržane, kasneje so se odzvale, da gre za popolno izmišljotino in za znanstveno fantastiko. V medijih medtem krožijo spomini na pretekle ameriške poskuse, da bi očrnili Kubo. Eden takšnih se je zgodil leta 1961, ko je CIA Castrove nasprotnike opremila z minometi, da bi obstreljevali bazo ameriške mornarice v zalivu Gvantanamo in ZDA ponudili priložnost za vojaško intervencijo. Načrte je tedaj prekrižala kubanska obveščevalna služba. Kubanci se prav tako spomnijo, da je leta 1980 skupina Castrovih nasprotnikov Omega 7 v New Yorku ubila kubanskega delegata v Združenih narodih. Ustanovitelj skupine še danes trdi, da ga je urila CIA.

Nezaupanje na obeh straneh raste, kot je za Guardian povedal nekdanji kubanski diplomat Carlos Alzugaraya, pa imajo od tega največjo korist ameriški desničarji in struje kubanske komunistične partije, ki so zadržane do zbliževanja med ZDA in Kubo.