Napoved umika iz Sirije je zelo razburila republikance v senatu, ki jih je napoved predsednika ZDA Donalda Trumpa ujela na levi nogi, tako kot tudi State Department, ki je na hitro odpovedal predvideno novinarsko konferenco, da se seznani z novico. Umiku iz Sirije je doslej nasprotoval tudi Pentagon.

Kurdski zavezniki so bili uspešni v boju proti teroristom na severu Sirije in so imeli podporo ZDA ter s tem tudi zaščito pred turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki v svoji soseščini ne prenese organizirane in oborožene kurdske enklave. Za Trumpa je znano že nekaj časa, da je prodaja ameriškega orožja v svet ena od njegovih prvih prioritet.

Razlog je zaščita vojakov zveze Nato

Turki kupujejo 80 raketnih izstrelkov patriot, ki se uporabljajo za obrambo pred drugimi raketami, kot tudi 60 podobnih raket PAC-3. State Department je prodajo utemeljil s potrebo po zaščiti vojakov zveze Nato, ki delujejo ali se urijo v Turčiji kot tudi zaradi obrambe Turčije pred morebitno agresijo.

Američani Turkom prodajajo rakete tudi zato, ker je Ankara lani izrazila namero po nakupu podobnih raket iz Rusije (S-400). Ameriški mediji poročajo, da je Turčija dobila ultimat. Če bo rakete kupila od Rusije, naj pozabi na nakup ameriških lovskih letal F-35 in druge vojaške opreme iz ZDA.