Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na podlagi 113 oddanih glasovnic svojih članov za najboljša športnika v iztekajočem se letu 2018 razglasilo košarkarja Luko Dončića in športno plezalko Janjo Garnbret, ki sta na vrhu nasledila lanska zmagovalca, košarkarja Gorana Dragića in alpsko smučarko Ilko Štuhec. Ekipa leta je postala jadralna posadka v postavi Tina Mrak in Veronika Macarol.

Luka Dončić je pri devetnajstih letih prvič postal najboljši slovenski športnik leta. Po hokejistu Anžetu Kopitarju in košarkarju Goranu Dragiću je šele tretji predstavnik moštvenih športov z najvišjim priznanjem DŠNS, ki je v Cankarjevem domu danes izvedlo že 51. prireditev zapovrstjo. Dončić je v olimpijskem letu, ko je Slovenija v Pjongčangu osvojila dve odličji, prepričljivo ugnal konkurenco. Najbolj se mu je približal kolesar Primož Roglič, ki je dočakal zvezdniški trenutek na letošnji dirki po Franciji, medtem ko je srebrni olimpijec iz Pjongčanga Jakov Fak osvojil tretje mesto. Pod odrom za zmagovalce je pristal nogometni vratar Jan Oblak, ki je z Atleticom iz Madrida osvojil ligo Evropa, vendar v tem koledarskem letu ni želel obleči dresa slovenske reprezentance. Bronasti olimpijec iz Pjongčanga, deskar na snegu Žan Košir, je bil peti.

V ženski konkurenci je judoistko Tino Trstenjak, zmagovalko izpred dveh let, prehitela kraljica športnega plezanja Janja Garnbret. Trstenjakova se je zavihtela na drugo mesto, tretja pa je bila obetavna teniška igralka Kaja Juvan, ki je na olimpijskih igrah mladih osvojila kar dve kolajni. Ob poraznih rezultatih moštvenih športov tako na državni kot na klubski ravni sta priznanje za ekipo leta prejeli jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol.

Izvršni odbor Društva športnih novinarjev Slovenije je nagrado za najobetavnejšo športno osebnost leta podelil kolesarju Tadeju Pogačarju, ki je dobil Dirko miru in Tour de l'Avenir.