O najverjetnejši žalostni usodi beloglavega jastreba Peruna smo poročali že pred časom, ko so črnogorski ornitologi 29. oktobra izgubili sled za ptičem, opremljenim z GPS oddajnikom. Ko so na območju Ulcinjskih solin, priljubljenih pri krivolovcih, našli nekaj praznih tulcev in ptičje perje, so predvidevali, da je jastreba eden od njih nezakonito sestrelil. Po temeljiti akciji iskanja sledi so se njihove domneve potrdile. Črnogorski ornitologi so namreč pred dnevi našli krilo ustreljenega Peruna, rentgenski pregled pa je pokazal, da so v njem prisotne sledi šiber. »To jasno nakazuje na nezakonit lov na zavarovano in ogroženo vrsto,« so zapisali na spletni strani črnogorskega centra za zaščito in preučevanje ptic.

V sklopu iskalne akcije za preostankom trupla so našli še eno mrtvo ptico, kodrastega (dalmatinskega) pelikana. V zadnjih treh mesecih je to že tretja dokumentirana smrt ptiča te vrste, rentgen pa je pokazal, da je bil tudi pelikan ubit. »Kodrasti pelikan in beloglavi jastreb predstavljata največje ptičje vrste v Evropi, izguba posameznih primerkov pa je velik udarec za naravo. Gre za dolgoživi vrsti, ki se zelo počasi razmnožujeta, pari v povprečju na leto vzgojijo zgolj po enega mladiča, njihova stopnja preživetja pa je zelo nizka,« so dodali v črnogorskem centru za zaščito in preučevanje ptic.

Namesto zatočišča jih čaka metek

Le kakšen mesec pred Perunovim žalostnim koncem so kakšno leto in pol starega ptiča izpustili iz rehabilitacijskega centra za beloglave jastrebe v hrvaškem Beliju, kamor so ga dva meseca prej sprejeli kot obnemoglega mladiča. Sredi septembra so ga slovenski ornitologi s hrvaškimi kolegi iz Bioma v okviru projekta Življenje na Kraškem robu z namenom spremljanja premikanja in prehranjevalnih navad še s petimi drugimi pticami opremili z GPS oddajniki.

Beloglavi jastreb in kodrasti pelikan sta zaščitena tako na Hrvaškem kot tudi na ravni Evropske unije, pelikan pa je povrh vsega kategoriziran kot ranljiva vrsta, saj je njegova populacija v upadanju. Do leta 2011, ko so znova opazili peščico primerkov, je kodrasti pelikan pri naših sosedih že sto let veljal celo za izumrlo živalsko vrsto. Ravno te ptice so sicer znane kot simbol Skadarskega jezera, največjega na Balkanskem polotoku, ki leži na meji med Albanijo in Črno goro. »Povišanje števila njihove populacije tam je ena najuspešnejših zgodb pri zaščiti narave na tem območju,« so dodali črnogorski ornitologi, ki od vlade, pristojnega ministrstva in lokalnih oblasti zahtevajo takojšnje sprejetje zaščite območja Ulcinjskih solin. »Po teh odkritjih ne moremo več razpravljati o tem, ali krivolov na tem območju obstaja. Končno je treba zaščititi zdaj že potrjeno smrtonosno past črnogorske narave, kjer ptice namesto zatočišča čaka metek,« so bili ostri.