Merkur nepremičnine je namreč prodal zemljišča, na katerih sta travnato igrišče in igrišče z umetno travo, kjer so Nakljanci brcali žogo že od leta 1996. Rezervne možnosti trenutno nimajo.

Marko Koželj, direktor podjetja Merkur nepremičnine, ki prodaja številna zemljišča in objekte, je povedal, da je sklenjena tudi prodaja zemljišč okoli poslovne stavbe v Naklem. »Zemljišča so kupili podjetniki iz tega okolja, kar je glede na želje po širitvi podjetniške cone tudi logično. O tem smo že obvestili tudi občino in upamo, da se bo nogometna dejavnost kljub temu lahko nadaljevala,« pojasnjuje Koželj.

Na lokaciji sta travnato nogometno igrišče in manjše ograjeno igrišče z umetno travo, ki so ga plačali podporniki, sodelovala je občina, pridobili pa so tudi denar športne fundacije. Igrišče, katerega ureditev je stala okoli 150.000 evrov, bo treba sedaj odstraniti.

Predsednik kluba ne ve za prodajo

Problem pozna tudi župan občine Naklo v odhajanju Marko Mravlja. »Prodaja je bila znana že nekaj časa, vendar pa zaključka posla in okoliščin, kdaj bo treba zemljišča dejansko izročiti, ne poznam,« je povedal. Tako on kot novoizvoljeni župan Ivan Meglič sta v svojih programih omenjala tudi reševanje tega problema. Sicer pa so v občini že predvideli tudi sredstva iz proračuna, se dogovarjali o možni lokaciji in nakupih zemljišč za nogomet, a končne rešitve še niso našli. Medtem ko so na občini očitno dobro seznanjeni s situacijo, pa je predsednik nogometnega kluba Mitja Tajnik, presenetljivo, zatrdil, da o prodaji »njihovih« igrišč in posledicah tega za klub ne ve ničesar.

Nakljanci so sicer v preteklosti že imeli smolo z igriščem na zemljišču, na katerem danes stoji osnovna šola. V času prvoligaških tekem v 90. letih so bili prava posebnost zaradi soseda, ki je odtujil vsako žogo, ki je čez ograjo priletela na njegov vrt oziroma v hišo, tudi med prvoligaškimi tekmami.

Takrat so nekaj časa tekme igrali kar v Kranju, skozi bogato zgodovino kluba od leta 1936 pa so se tudi sicer pogosto selili. Pred malo več kot 20 leti je Merkur odstopil igrišča športnikom, najemnine pa doslej ni zaračunaval. Žal jim v tem času v Naklem ni uspelo najti trajne lokacije za športni park, čeprav so bili nekajkrat blizu in so tudi v zadnjem času poskušali nekaj sto nogometašem najti prostor za vadbo in tekmovanje.

V Naklem pa so v zadnjih letih brcali žogo tudi otroci iz bližnje tržiške občine, saj ta ni imela igrišča, ki so ga izgubili prav tako zaradi gradnje šole v središču Tržiča. Zdaj imajo v Križah novo travnato igrišče in lahko se zgodi, da bodo otroci iz Nakla ubrali obratno pot.