Ljubitelje zimskih športov je v minulih dneh zagotovo razveselilo obvestilo javnega zavoda Šport Ljubljana na družbenem omrežju, da so v Stanežičah s snežnim topom začeli izdelovati umetni sneg. Z njim nameravajo, kot so zapisali, pripraviti tamkajšnjo progo za tek na smučeh.

Kdaj natančno bo tekaška proga pripravljena, v zavodu še ne morejo napovedati, saj je, kot so pojasnili, kljub pomoči tehnologije še vedno precej odvisno tudi od vremena oziroma od temperature in vlažnosti zraka.

»Idealni pogoji za dober sneg so takrat, ko je temperatura zraka okoli –7 stopinj Celzija in vlažnost zraka 80-odstotna, oziroma takrat, ko je temperatura zraka okoli –12 stopinj Celzija, vlažnost pa 20-odstotna,« je v imenu Športa Ljubljana pojasnila Kaja Čurin. Trenutno se temperatura zraka giblje med –2 in –5 stopinjami, vlažnost pa je povprečno 95-odstotna.

»Glede na trenutne razmere bo čas za izdelavo kompaktnega snega primerno daljši, zato ne moremo natančno povedati, v kolikšnem času bomo lahko pripravili progo,« je pojasnila Čurinova.

Za zdaj umetni sneg samo v Stanežičah

Javni razpis za nakup snežnega topa so v Športu Ljubljana objavili decembra lani, z izbranim ponudnikom, domžalskim podjetjem Tehnounion 1, so pogodbo za nakup 99.000 evrov vrednega topa (brez DDV) podpisali konec letošnjega januarja. Izbrani ponudnik je imel nato slab mesec dni časa, da je top tudi zagotovil. Že ob nakupu so v Športu Ljubljana napovedali, da bodo z njim zasneževali nekatere proge za tek na smučeh in sankališča. Pred nakupom so v zavodu sicer že imeli dva snežna topova, vendar sta namenjena zasneževanju skakalnic v Mostecu.

Iz razpisne dokumentacije je bilo razvidno, da so želeli snežni top, ki lahko sneg izdeluje pri –2 stopinjah Celzija in ki v eni uri naredi vsaj dvajset kubičnih metrov umetnega snega. Kot je zdaj pojasnila Čurinova, je trenutno za umetno zasneževanje predvidena zgolj tekaška proga v Stanežičah. Zasnežili bodo približno 300 metrov dolg krog, za dovolj debelo snežno površino pa potrebujejo okoli 600 kubičnih metrov snega. Zasnežena proga bo nato primerna tako za klasično kot tudi prosto tehniko teka na smučeh.

»Tek na smučeh bo v Stanežičah brezplačen, opremo pa si mora vsak prinesti sam. Za vse obiskovalce bo na voljo gostinski lokal, kjer se bodo lahko pogreli ob vročem čaju,« še dodala Čurinova.

Vsaj 20 centimetrov naravnega snega

Pred nakupom snežnega topa so morali v zavodu, da so lahko uredili proge za tek na smučeh, počakati na zadostno količino naravnega snega. Za ureditev tekaških prog potrebujejo najmanj 20 centimetrov južnega ali vsaj 25 centimetrov suhega snega. Ko je vreme dopuščalo, so tako lahko s pomočjo društva za izvedbo športnih programov Timing Ljubljana smučine za tek na smučeh poleg v Stanežičah uredili še na vsaj osmih lokacijah v mestu.

Med bolj obljudenimi je običajno dvanajst kilometrov dolga proga pri Koseškem bajerju, proge pa lahko ob zadostnih količinah snega uredijo tudi med Živalskim vrtom in Biološkim središčem, pri tivolskem sankališču, pri Tehnološkem parku, v Zadvoru in Zajčji dobravi ter na območju ŠRC Stožice in BS7.