Nemški tednik Der Spiegel je danes javnosti razkril, da je več let nevede objavljal lažne reportaže, ki jih je pisal Claas Relotius, 33-letni novinar, ki je bil v minulih letih tudi večkrat nagrajen prav za te reportaže. Izmišljeval si je cele tekste, med drugim nedavno objavljeno reportažo o vojakih na meji med Arizono v ZDA in Mehiko ter reportažo o mladeniču iz Sirije, ki živi v prepričanju, da je z grafiti povzročil državljansko vojno v svoji domovini. Ta prispevek, za katerega je novinar nedavno dobil novinarsko nagrado, je, kot so zapisali v časniku, »v veliki meri najbrž izmišljen, zlagan. Citati, kraji, scene, ljudje iz mesa in krvi. Laž.«

Razkril ga je sumničavi soavtor

Novinarju je na sled prišel eden od njegovih soavtorjev Juan Moreno, ki za časnik piše od leta 2007. Moreno je začel dvomiti o resničnosti Relotiusovega poročanja in je začel preiskovati njegove zgodbe. Nadrejeni in sodelavci v časniku sprva njegovim obtožbam niso verjeli in so menili, da gre za obrekovanje. A Relotious je pisanje lažnih novic minuli četrtek pod pritiskom dokazov, ki jih je zbral Moreno, priznal. Med drugim je dejal, da je to počel zato, ker se je bal poraza, da se sramuje in da potrebuje zdravljenje. Katere zgodbe vse so lažne in katere ne, še ni povsem jasno. Pod tistimi, za katere v časniku sumijo, da niso resnične, je na spletnih straneh zdaj zapisano opozorilo.

V časniku so zaradi razkritja pretreseni in, kot so zapisali, primer zbuja dvome o organizaciji časnika. Ocenili so, da gre za najnižjo točko časnika v njegovi 70-letni zgodovini, saj je novinar kršil temeljno načelo hiše: zapisati tako, kot je. V časniku se opravičujejo vsem, ki so se z lažnimi citati in na lažnih krajih znašli v reportažah novinarja. Prav tako se opravičujejo bralcem in kolegom novinarjem, celotnemu novinarskemu cehu.

Spiegel bo zaradi tega primera ustanovil posebno komisijo, v kateri bodo tudi zunanji člani, da bi raziskali, kako so lažne novice lahko šle v tisk. Priskrbeli bodo tudi mehanizme, da bi v bodoče to v čim večji možni meri preprečili. Kot so še zapisali, pa povsem preprečiti podobnih primerov ni mogoče.

New York Times pred leti s podobno afero

Ne gre sicer za prvi tovrsten škandal v medijih. Podobna velika afera je leta 2003 pretresla New York Times, kjer si je novinar Jayson Blair prav tako izmišljeval cele zgodbe in izjave ter prevajal tuje članke ter jih prodajal za svoje. Times je takrat sestavil posebno ekipo, ki je pregledala vse, kar je kdaj v časniku zapisal Blair. Ugotovila je podobne stvari kot zdaj Der Spiegel pri Relotiusu. Blair je pozneje o tem obdobju napisal knjigo in tudi razkril, da ima bipolarno motnjo.

Relotius je sicer pisal tudi za druge nemške časnike pa tudi za tuje medije, zato v Spieglu ne izključujejo možnosti, da so njegove lažne zgodbe objavljali tudi drugi mediji. V nekaterih, med drugim v časniku Die Zeit, za katere je pisal Relotious, so že napovedali, da bodo uvedli preiskavo in da bodo o izsledkih slednje javnost sproti obveščali.