Konj, ki bo primeren za delo v policiji, mora biti star med štiri in devet let, moškega spola, kastrat, polkrvni ali toplokrvni jahalni konj. Mora biti osnovno ujahan, rodovnik pa ni pogoj za njegov nakup.

Merilo za izbor ponudbe je sprejemljiva cena konja, ki bo ob upoštevanju vseh strokovno-tehničnih zahtev in pogojev ter uspešno opravljenem prvem preizkusu ocenjen kot primeren za nakup za policijske potrebe. Konje bodo preizkusili na Postaji konjeniške policije.

Poleg konjev kupujejo tudi pse

Službeni psi, ki jih prav tako kupujejo za delo v policiji, pa morajo po zunanjosti ustrezati pasemskemu tipu delovnih službenih psov pasme nemški ovčar, belgijski ovčar, nizozemski ovčar in rottweiler. Rodovnik ni pogoj za nakup, pes pa ne sme biti mlajši od deset in ne starejši od 36 mesecev. Pes mora biti cepljen proti steklini in čipiran. V poštev pa ne pridejo psi, ki so ugriznili ali kako drugače poškodovali človeka.

Tudi kandidati za policijske pse bodo morali prestati preizkus, in sicer na oddelku za šolanje službenih psov v Gmajnicah. Tudi pri nakupu psov bo odločilna cena.