Resolucijo, v kateri je parlament vladi naložil preložitev odločitve, so vložili poslanci protipriseljenske Lige in populističnega gibanja. Liga nasprotuje dogovoru ZN, Gibanje pet zvezd pa ga podpira. Podporo dogovoru je sicer izrekel tudi premier Giuseppe Conte.

Opozicijske stranke so bile kritične do današnje odločitve parlamenta. Vodja socialdemokratov Maurizio Martina je kritiziral vlado, ker ni sprejela stališča. Kritična pa je bila tudi predsednica desne stranke Bratje Italije Giorgia Meloni.

Več resolucij, v katerih so opozicijske stranke zahtevale pristop k dogovoru ali umik iz njega, je bilo medtem zavrnjenih.

Parlament zavlačeval z odločitvijo

Italijanska vlada je odločitev o pristopu k dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah prepustila parlamentu. Ker ta ni pravočasno odločil, se mu Italija pretekli teden v Marakešu ni pridružila.

K prvemu medvladnemu dogovoru o migracijah na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij v interesu držav, je medtem pristopilo več kot 150 držav članic ZN, med njimi Slovenija. Danes ga bo potrjevala še Generalna skupščina ZN.

Več držav, med njimi tudi evropske, se dogovoru ni pridružilo, ker menijo, da izenačuje zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav pri migracijski politiki.