Naj upokojenega 64-letnega doktorja znanosti s področja organizacijskih ved potrdijo na položaju kohezijskega ministra, je poslancem predlagal predsednik vlade Marjan Šarec. "Pred njim je zahtevna naloga, to je izrazit napredek pri črpanju evropskih sredstev," je orisal njegove prioritete ter dodal, da se mora Slovenija enkrat za vselej "zbuditi iz sanj, kako bo Evropa financirala različne projekte, medtem ko sami nismo vešči izkoristiti vsega denarja, ki nam je na voljo."

Puriča je za novega kohezijskega ministra predlagala SAB po tem, ko je moral zaradi očitkov o neprimerni komunikaciji in slabem delu odstopiti dosedanji minister Marko Bandelli. "Izbiri SAB sem sledil tudi zaradi Puričevega zagotovila, da bo delal zavzeto, da bo delo na ministrstvu teklo," je dejal Šarec.

Da je Purič primeren kandidat za ministra, so se strinjali v vseh koalicijskih strankah. "SAB je izbrala najboljšega možnega kandidata, ki je bil ta izziv pripravljen sprejeti," je dejal Darij Krajčič (LMŠ). Spomnil je na predstavitev pred člani odborov DZ za zadeve EU in gospodarstvo, kjer je Purič povzel ključne ukrepe, ki po oceni poslancev LMŠ pomenijo pot v pravo smer k izboljšanju učinkovitosti tekoče kohezijske politike in dajejo dobro podlago tudi za novo finančno perspektivo.

Suzana Lep Šimenko (SDS) je Puriču očitala, da ni strokovnjak s področja evropskih sredstev. "O tem na predstavitvi pred odboroma ni prepričal," je dejala in opozorila, da je bila njegova predstavitev skopa, odgovori pa izredno splošni. Res se zaveda težav z informacijskim sistemov službe vlade za razvoj, a to je naloga, ki bi morala biti po njenem mnenju že opravljena.