Na razglasitvi sodbe Sanjinu Jašarju in Tomažu Zagoršku, obtoženima gojenja indijske konoplje, njenega posedovanja, predelave in razpečevanja širšemu krogu ljudi, se je zgodilo pričakovano. Senat mariborskega okrožnega sodišča je goreča zagovornika legalizacije te droge tudi v drugo oprostil. Prvič je predsednica senata Danila Dobčnik Šošterič oprostilno sodbo argumentirala s tem, da sta obtožena delovala za zdravje ljudi in ne proti njemu, a so višji sodniki to odločitev razveljavili, ker iz sodbe ni bilo razbrati, ali je senat obtožena oprostil, ker je ugotovil obstoj okoliščin, ki izključujejo protipravnost ravnanja Jašarja in Zagorška, ali zato, ker ni bilo dokazano, da sta storila kaznivo dejanje.

»Posledice so bile pozitivne«

Zdaj je senat to dilemo odpravil. Tokrat sodišče ni zaobšlo dejstva, da je konoplja pri nas še vedno prepovedana, vendar je sledilo predlogu Jašarjeve obrambe in odločilo, da si obtožena oprostilno sodbo zaslužita zato, ker je »podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročila obsodba«. Če bi sodišče sledilo predlogu višje tožilke Januše Kušar Rotman, bi bila posledica obsodilne sodbe zaporna kazen. Za Jašarja je tožilka terjala leto zapora, za Zagorška, ki je bil v preteklosti že obsojen, pa dva meseca več. Senat predlogu ni sledil, saj je po oceni sodišča pretehtalo to, kaj so na sojenju povedale priče. O tem, zakaj so prišli k Jašarju po konopljino smolo, je na sodišču pripovedovalo 26 ljudi. Zgodbe vseh so podobne, k obtoženemu so se zatekli zaradi svojega slabega zdravja ali bolezni svojih bližnjih in nikomur od njih pripravek iz konoplje ni škodil. »Gre za verodostojne priče. Posledice (ravnanja obtoženih, op.p.) so bile pozitivne,« je danes poudarila sodnica in spomnila na to, da je sodišče v ponovljenem postopku pregledalo tudi zdravstveno dokumentacijo več ljudi.

Najbolj se je senata dotaknil primer 21-letnega mladeniča, ki je še mladoleten zbolel za hudo obliko levkemije. Njegov oče je pričal, da je preživel zaradi Jašarjeve pomoči in ne zaradi dveh presaditev kostnega mozga. »Kromosom filadelfija je praktično izginil v enem mesecu,« je iz izvidov na sojenju prebrala sodnica in na ta podatek spomnila tudi danes.

Grožnje tožilke niso ustavile

Tožilstvo se bo na sodbo pritožilo. Tožilke Kušar-Rotmanove očitno Jašarjev poskus ustrahovanja, kaj bo naredil v tem primeru, ni ustavil. »Takrat se bomo igrali na moj način. Povem vam, javno bom izpostavil vaši hčeri,« ji je v ponedeljek na sklepni obravnavi grozil Jašar, ki je razvil teorijo, da ga tožilka preganja zaradi strahu pred konkurenco, ker sta njeni hčeri zdravnica in farmacevtka. Najbrž vajena raznoraznih udarcev pod pasom se tožilka na obtoženčevo blatenje, ki ga je sodišče posnelo, ni odzvala. Je pa po oprostilni sodbi za medije povedala: »Vztrajam pri svojem, da gre še zmeraj za kaznivo dejanje. Konoplja v Sloveniji ni legalizirana, še vedno je v uredbi o prepovedanih drogah uvrščena v drugo skupino, prosti promet z njo ni dovoljen. Obdolžena za gojenje konoplje nista imela ustreznih dovoljenj pristojnega ministrstva.«