Nemško policijo pretresa škandal, ki mu v zadnjih letih ni primerjave. Peterica frankfurtskih policistov naj bi po ugotovitvah preiskovalcev tamkajšnji odvetnici Sedi Basay Yildiz grozila, da bodo ubili njeno dveletno hčerko. Pismo je odvetnica turških korenin prejela že 2. avgusta, v njem pa so jo storilci obkladali z žaljivkami in ob grožnji s smrtjo zapisali tudi njen zasebni naslov in ime njene hčerke. Pošiljatelj je pismo, poslano po telefaksu, podpisal s kratico NSU 2.0. Ta se nanaša na skrajno desno teroristično organizacijo Nacionalsocialistično podzemlje, proti kateri potekajo sodni postopki, Basay-Yildizova pa v njih zastopa tožnike. Motiv za grožnje zagotovo izhaja tudi iz dejstva, da odvetnica pred sodišči zastopa migrante, ki jih Nemčija vrača v njihovo domovino.

Na spletu širili Hitlerjeve slike

Preiskovalci delovanja skrajnih desničarskih gibanj v Nemčiji naj bi na skupino petih policistov, ki so jih medtem že suspendirali in jim odvzeli vsa policijska pooblastila, naleteli naključno. Po poročanju nemških medijev so osumljeni policisti do podatkov odvetnice prišli na delovnem mestu, kjer so zbrani podatki o primerih. Preiskovalci so na osumljene postali pozorni, ko so ugotovili, da je eden od njih do podatkov odvetnice dostopal brez očitne podlage v preiskavi. Tako naj bi tudi naleteli na peterico in njihovo skupino v spletni klepetalnici whatsapp, preko katere so si izmenjavali sporne materiale.

Primer zdaj vodi frankfurtsko državno tožilstvo, pomaga pa mu tudi kriminalistična policija. Preiskovalci so za zdaj odkrili, da je skupina petih policistov po spletu razširjala prepovedane nacistične simbole, vključno s kljukastim križem in Hitlerjevimi slikami ter drugim spornim materialom. Preiskovalci sumijo, da primer ni omejen zgolj na omenjenih pet policistov, ampak je mreža bolj razširjena. Preiskavo so namreč že razširili na najmanj še eno policijsko postajo v zvezni deželi Hessen.

Tarče pravniki tujih korenin

Der Spiegel je hkrati razkril, da je podobno pismo z grožnjami prejel tudi kölnski odvetnik Mustafa Kaplan, ki prav tako zastopa žrtve teroristične organizacije NSU, v primeru zoper televizijca Jana Boehmermanna pa zastopa turškega predsednika Erdogana. Pošiljatelj naj bi pisma z grožnjami poslal še na več naslovov, v njih pa tudi terjal milijonska plačila v bitcoinih. Podpisal se je z besedo Wehrmacht, ki označuje nemško vojsko v času Hitlerja. Kot vse kaže, se je pošiljatelj osredotočil na pravnike tujih korenin, ki na sodiščih zastopajo tujce.

Tako lokalna kot deželna politika sta zaskrbljeni, saj česa podobnega v zadnjih letih niso zabeležili. Predsednik hessenske vlade Volker Bouffier je primer ocenil kot zelo resen. Predvsem je, kot je dejal, treba najprej ugotoviti, koliko policistov je vključenih v domnevno radikalno neonacistično mrežo in za kaj natančno gre.