Zlasti tuji poročevalci in politični analitiki so pozorno prisluhnili poldrugo uro trajajočemu govoru kitajskega predsednika Xi Jinpinga na konferenci ob 40. obletnici začetka prelomnih reform Deng Xiaopinga. Te so dve leti po smrti Mao Cetunga odprle svetu tedaj ruralno obarvano in revno državo, ki se je podala na samosvojo pot komunističnega kapitalizma. »Nihče ne bo Kitajcem ukazoval, kako naj vodijo svoj razvoj,« je bil v govoru jasen Xi in pozval k odločnemu nadaljevanju reform ter spodbujanju zasebnega gospodarstva, seveda po pekinških navodilih. »Odpiranje prinaša napredek, zapiranje vodi v nazadovanje,« je dejal Xi. Komunistični partiji je ob obletnici reform znova pripisal vodilno vlogo v vseh družbenih porah s poudarkom, da morajo biti vse reforme v skladu s splošnim ciljem izboljšanja socialističnega sistema s kitajskimi značilnostmi.

O prihodnosti le v prispodobah

»Noben korak v reformi in odpiranju (države) ni lahek. V prihodnje bomo neizogibno soočeni z vsemi tveganji in izzivi, celo silovitimi neurji,« je Xi slikovito risal bodočnost sodržavljanom, pri čemer pa se je izognil kakršnemukoli omenjanju aktualnih vprašanj ali odgovorov nanje. Osredotočil se je na nizanje gospodarskih in drugih razvojnih uspehov v presenetljivo kratkem obdobju, v katerem se je močno zaostala država zahvaljujoč Dengovi dediščini povzpela do drugega največjega svetovnega gospodarstva, v nekaterih sektorjih pa je že na prvem mestu. Neposredno ni omenil niti trgovinske vojne, ki jo je z dvigovanjem carin zanetil ameriški predsednik Donald Trump, s katerim sta se na nedavnem srečanju v Argentini dogovorila za trimesečni predah. Peking in Washington naj bi ga izkoristila za trdnejši dogovor o medsebojnih trgovinskih odnosih. Zanje ni značilen zgolj izredno velik ameriški primanjkljaj v blagovni menjavi, ampak ga že izpred Trumpovih časov bremenijo očitki o neenakih pogoji za tuja in domača podjetja, prisilnem prenosu tehnologije na Kitajsko in kraji intelektualne lastnine ter nelojalni konkurenci zaradi državnih subvencij kitajskim podjetjem. Xi ni niti nakazal poti iz carinske vojne in obnovljenega protekcionizma, ki že upočasnjujeta ne le kitajsko, ampak tudi globalno gospodarsko rast. Je pa poudaril, da se njegova država »vse bolj približuje središču svetovnega odra«, pri čemer »razvoj Kitajske ne predstavlja grožnje nobeni državi, ker nikoli ne bo izvajala hegemonije«.

Ob melodiji domoljubne balade Zgodba o pomladi, posvečene Deng Xiaopingu, so med včerajšnjo slovesnostjo v Veliki dvorani ljudstva podelili tudi posebna priznanja stotniji tako imenovanih zaslužnih pionirjev pred štirimi desetletji začete reforme, med katerimi so bili Yao Ming, košarkar, ki se je proslavil v ameriški ligi NBA, ustanovitelj podjetja Alibaba Jack Ma Yun in Nobelova nagrajenka za medicino leta 2015 Tu Youyou.