Kdo bo stopil v čevlje košarkarja Gorana Dragića in alpske smučarske Ilke Štuhec, ki so ju športni novinarji lani izbrali za najboljša domača športnika? Kdo bo nasledil zlato košarkarsko reprezentanco v kategoriji ekipa leta in kdo Luko Dončića, ki je nazadnje prejel priznanje za izstopajočo mlado športno osebnost leta?

Vsi odgovori bodo znani na današnji tradicionalni prireditvi Športnik leta, ki se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z neposrednim prenosom na nacionalni televiziji začela ob 20. uri. Glasove je oddalo 113 članov Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS), ki so razvrstili žlahtne uspehe domačega športa v iztekajočem se letu. V moški konkurenci je bila izbira najbolj pisana, saj so poleg obeh dobitnikov kolajn v olimpijskem Pjongčangu (biatlonec Jakov Fak in deskar Žan Košir) navduševali tudi športniki iz moštvenih panog. Evropski klubski prvak z Realom Luka Dončić je osupnil ameriško javnost z izvrstnimi predstavami v ligi NBA, nogometni vratar Jan Oblak je z Atleticom postal prvak v ligi Evropa… Ne gre prezreti niti dosežkov kolesarja Primoža Rogliča, za katerim je zgodovinsko leto z vrhuncem na znameniti dirki po Franciji.

Med športnicami se obeta napet boj za prvo mesto predvsem med judoistko Tino Trstenjak in športno plezalko Janjo Garnbret, medtem ko je bilo najmanj uspehov v kolektivnih športih, saj niti ena državna reprezentanca ni ponudila presežka. Ko se je pred dvanajstimi leti v izboru za ekipo leto zgodil tovrsten scenarij, je priznanje prejel veslaški dvojec Iztok Čop-Luka Špik. Najboljšim športnikom bodo nagrade podelili znani slovenski trenerji, kot so Bojan Prašnikar, Andrea Massi, Zmago Sagadin, Marta Bon, Vladimir Kevo… Na prireditvi bo svoja priznanja podelil tudi Olimpijski komite Slovenije (OKS).