Četica uniformiranih študentk in študentov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor je tako glasno prizvončkljala v prostor, da bi nepozoren opazovalec pomislil, da so si nadeli božične kraguljčke. Kovinske zvoke so med hojo oddajala odličja, ki so si jih ponosno odeli okoli vratu. Njihovi uspehi na (mednarodnih) tekmovanjih niso edina novica, s katero se lahko pohvali mariborska šola v iztekajočem se letu. Vodstvo šole ima na obzorju ambiciozne projekte.

Eden izmed njih je Evropska gastronomska regija 2021, ki ga je letos spomladi pridobila Slovenija, šola pa je vanj vpeta kot eden izmed skupaj 16 deležnikov. Slovenija je prva država v Evropi, ki je dobila ta naziv, do zdaj so ga prejele le različne regije. »Skrbeli bomo za pripravo vseh nacionalnih predtekmovanj za izbor evropskega mladega šefa (European Young Chef Award), obenem pa bomo leta 2021 organizirali sklepno evropsko tekmovanje,« je razložila direktorica Helena Cvikl, ki se ta čas ubada tudi z izzivom, kako zapreti finančno konstrukcijo velikega nepremičninskega projekta.

Direktorica še išče finančni vir

Šola je namreč pridobila v posest hotel Ocean nasproti mariborske železniške postaje. Objekt je že leta zaprt, nujni so številni sanacijski posegi, večji in manjši. To kakopak stane. Koliko, direktorica še ne razkrije, je pa znesek šestmesten. »Ta čas se še mučim s finančno konstrukcijo, upam da bo novo leto prineslo več jasnosti. Vsekakor pa pričakujem, da bomo hotel odprli že z začetkom novega študijskega leta,« napoveduje Cviklova. Šola je pridobila hotel s sklepom vlade Mira Cerarja, ki je v načrt razvojnih programov umestila nakup te delno spomeniško zaščitene nepremičnine na Partizanski cesti in jo nato predala v upravljanje šoli. Hotel s štirimi zvezdicami, 23 sobami in 46 ležišči je leta 2008 odprlo poljčansko podjetje RG Hauptman, v stečajnem postopku pa ga je aprila 2015 kupila Družba za upravljanje terjatev bank. Za poslopje Oceana je plačala 405.000 evrov, za hotelsko opremo pa je odštela 57.000 evrov. Slaba banka je s tem poslom naredila lep dobiček. Državi je namreč prodala nepremičnino po ceni 870.000 evrov.

Šolski butični hotel bo deloval po inovativnem modelu in bo omogočil učinkovitejše poučevanje hotelskega menedžmenta, s poudarkom na kreativnosti in inovativnosti, napoveduje vodstvo šole. Študentje bodo delali v recepciji, v hotelskem gospodinjstvu, v kuhinji, skrbeli bodo tudi za njegovo trženje.

Sedem je vrhunska kulinarična destinacija

S hotelskim poslopjem bo šola, ki jo ta čas obiskuje približno 400 študentk in študentov, naredila naslednji razvojni korak po selitvi iz Tezna v skoraj pet milijonov evrov vredno novogradnjo v Cafovi ulici. V pritličju leta 2015 odprte Akademije kulinarike in turizma obratuje uspešna šolska restavracija Sedem. Njeno vrhunskost je prepoznal tudi francoski kulinarični vodnik Gault&Millau, ki ji je v aktualni ediciji podelil dve kuharski kapi in jo s tem postavil ob bok restavraciji Rožmarin novega mariborskega župana Saše Arsenoviča.

In kdo so nagrajenci, na katere je vodstvo šole letos še posebej ponosno? Jure Dretnik in Tomaž Hohkraut sta prejela zlato medaljo na mednarodnem kulinaričnem tekmovanju Biser Mora na Braču. Timotej Toplak je zmagal v kategoriji Jazz na barmanskem tekmovanju G&T Cup Bled, Vito Zakrajšek Čahuk, ki je prejemnik letošnjega naziva Ambasador gostoljubja, je na prestižnem mednarodnem tekmovanju v strežnih veščinah Coupe Goerges Baptiste zasedel drugo mesto. Na letošnjem nacionalnem tekmovanju mladih gostincev so se uspešno odrezali še Ana Protner, Jan Sinčič, Aleš Manačinski, Aljaž Cvetko, Blaž Škrablin…