Nevaren sem, ker se s pisano besedo borim zoper vse družbene odklone; nevaren sem, ker redno plačujem vse obveznosti tej državi; nevaren sem, ker sem bil sekretar komiteja ZK v brigadi teritorialne obrambe (TO) in član poveljstva brigade TO; nevaren sem, ker spoštujem državno zastavo, himno in predsednika države, za razliko od mnogih domoljubov; nevaren sem, ker navijam za slovensko reprezentanco, Olimpijo in vaterpolo klub Triglav; nevaren sem, ker sem spisal kašnih 300 člankov in se zavzemal za socialno državo, malega človeka in pravičnost v državi; nevaren sem, ker sem član društev, ki gradijo mostove med ljudmi. Nevaren sem, ker sem sodni tolmač za več jezikov in tako pomagam slovenskemu pravosodnemu sistemu. Priznam, da sem nevaren, ker so moji prijatelji pripadniki raznih narodov, ker se ne ločujemo in ne sprašujemo, od kod je kdo, ker sta moja najboljša tovariša Slovenca. Nevaren sem, ker razmišljam drugače kot člani omenjene komisije.

Sprašujem se, kako je mogoče, v vsem tem času, ko sem jaz bil nevaren, da ljudje, ki se še niti rodili niso, zlorabljajo parlament in skušajo z vso nesramnostjo legitimizirati nacionalizem, šovinizem, rasizem in fašizem. To, kar razni tonini zagovarjajo, je teorija tal, sedaj pa želi postati praksa. Ne samo da gre za pritlehno razmišljanje, gre za silno nevarno razmišljanje in delovanje. To postaja praksa, zoper katero se bom osebno boril. Zato bom, gospodje, še naprej nevaren v svojem delovanju, zoper vas in vse tiste, ki zagovarjajo taka in podobna stališča. Iz preteklosti vem, kako se te zadeve končajo.

Izključevanje ljudi, ki se zaradi različnih naključij niso rodili v Sloveniji, je skrajno nevarna teza, ki ne sme postati praksa. Skupina intelektualcev v okviru Alternativne akademije se je odzvala, pričakovati je, da se bo tudi druga javnost odzvala, s predsednikom države, vlade, nevladnih organizacij, varuhom človekovih pravic vred. V ravnanju članov komisije obstajajo tudi vsi znaki kaznivega dejanja, ki jih je treba sankcionirati. Naj se ne skrivajo za poslansko imuniteto. Tu ne gre za svobodo govora, temveč za obrambo svobode, ki mi jo želita Tonin in kompanija ukiniti.

Gospodje, ne bo šlo. Boril se bom za to, da se sprejme predpis, da vsak kandidat, ki bo kandidiral za nosilca javnih funkcij, prinese potrdilo, da je prišteven in zdrav za opravljanje funkcije, ki jo namerava opravljati. Računajte na to, da sem vaš zelo zoprn nasprotnik. Upam, da vam vaše sposobnosti omogočajo pravilno razumeti moje pisanje, ker če ne, vam ni pomoči. Potem boste morali poiskati strokovno pomoč. Ljudem je treba pomagati.

Remzo Skenderović član Društva SRP