Dinamo Zagreb si je prvič po devetinštiridesetih letih priboril evropsko pomlad. Po prepričljivih predstavah v skupinskem delu evropske lige, kjer so v konkurenci Fenerbahčeja, Spartaka iz Trnave in Anderlechta s štirimi zmagami in dvema remijema zasedli prvo mesto, so v ponedeljek na žrebu dobili naslednjega nasprotnika. V šestnajstini finala se bodo pomerili s češko Viktorio Plzen. Prva tekma bo 14. februarja prihodnje leto v areni Doosan v Plznu, druga pa teden kasneje na zagrebškem Maksimiru.

Bjelica: Oni so favoriti

Čeprav ima Dinamo v dvoboju vlogo nosilca in bo povratno tekmo igral na domačem terenu, v Zagrebu z nasprotnikom niso preveč zadovoljni. Viktoria je namreč v tej evropski sezoni nastopala v izjemno zahtevni skupini lige prvakov z madridskim Realom, Romo in moskovskim CSKA. V španski prestolnici so namučili Real (1:2), doma premagali Rimljane (2:1), največ točk pa so osvojili proti Rusom (2:2 in 2:1). Skupaj z ekipo Jake Bijola so bili na koncu skupinskega dela izenačeni po točkah na tretjem mestu, a so Čehi v evropsko ligo napredovali zaradi boljšega medsebojnega izkupička.

»Žreb bi lahko bil boljši, a tudi slabši. Viktoria prihaja iz lige prvakov, torej so kakovostni nasprotniki in si zaslužijo spoštovanje. Zagotovo so favoriti, a verjamem, da smo tudi mi sposobni napredovati. O njih vem malo, le to, da imajo v ekipi veliko čeških igralcev,« je dejal strateg Dinama Nenad Bjelica. »Niso idealni nasprotnik, a so premagljivi in tudi atraktivni za naše navijače. Upam, da bodo v čim večjem številu potovali na Češko, na povratni tekmi pa bomo potrebovali poln Maksimir.« V ekipi modrih po njegovih besedah pozimi ne bo velikih sprememb, nove igralce bodo pripeljali zgolj kot zamenjave ob morebitnih odhodih.

Lov za petnajstim mestom

Bjelica je vlogo favorita pripisal Čehom, trener Plzna Pavel Vrba pa je pri napovedih previden. »Gre za moštvo, ki je osvojilo skupino v ligi Evropa s štirinajstimi točkami in brez poraza. V ekipi imajo odlične igralce, zato ne bo enostavno. Vemo, da moramo za dobro češkega nogometa tako mi kot Slavia (iz Prage, op. p.) dosegati čim boljše rezultate. Tudi zato bomo dali vse od sebe.« Z večjim zadovoljstvom je žreb spremljal češki branilec Ludek Pernica. »Lahko smo zadovoljni. Na voljo je bilo veliko težkih nasprotnikov, Dinamo je premagljiv. Je vodilni v hrvaški ligi in čaka nas izenačena bitka.« Z njim se strinja tudi njegov rojak in soigralec, desni bočni branilec Radim Reznik. »V Zagrebu nas čaka težka tekma, a z njimi bomo lahko igrali. So močno moštvo, dvoboj za boljši koeficient na Uefini lestvici bo zanimiv.« Pred hrvaško-češkim dvobojem so na klubski lestvici Evropske nogometne zveze uspešnejši Čehi, ki so šestnajsti, Hrvati pa so mesto za njimi. Cilj obeh držav je uvrstitev na petnajsto mesto, ki zagotavlja dva predstavnika v prestižni ligi prvakov.

Stavnice in trg v prid Hrvatom

Čeprav so se aktualni hrvaški prvaki v pomladni del evropskih tekmovanj uvrstili prvič po skoraj pol stoletja, so se na njihovo stran postavile stavnice. Te za preboj Dinama v osmino finala ponujajo kvoto 1,5, za uspeh Plzna pa kvoto 2,5. V korist Zagrebčanov govori tudi tržna vrednost obeh ekip, Dinamo je po Transfermarktu vreden točno petdeset milijonov evrov, češki nasprotniki pa slabih dvajset milijonov manj (30,8 milijona evrov).

Predstavniki obeh klubov so v odzivih diplomatski, za navijače modrih pa ni nobenega dvoma, kdo bo zmagovalec. Po žrebu je na uradni facebook strani Dinama Zagreb v komentarjih prevladalo mnenje, da je Dinamo absolutni favorit, nekateri so celo pretiravali in zapisali, da bodo Plzen »prehodili kot plitek potok«. Med njimi pa so se znašli tudi tisti »bolj realni«, ki opozarjajo, da tekmec prihaja iz lige prvakov.