Rastline iz oddaljenih krajev so bile vedno velik izziv tako za botanike kot danes za ljubitelje tropskih rastlin v domačih rastlinjakih. In hruškasti avokado (Persea americana), ki so ga v njegovi domovini, Srednji Ameriki, začeli gojiti šele pred nekaj tisočletji, čeprav so ga tam jedli že pred 7000 leti, ni izjema.

Vzgoja z zobotrebci in vodo

Pri vzgoji avokado pogosto potrjuje rek, da je teorija nekaj, praksa pa drugo. Ni enostavno doseči, da koščica avokada dejansko vzklije. Zagotovo je prav metoda z vodo najprimernejša za opazovanje razvoja rasti rastline avokada od semena do drevesa. Da koščica avokada vzklije v vodi, potrebujete dva oziroma tri zobotrebce in posodo z vodo – primeren je vsak večji steklen kozarec, tudi tisti za vlaganje. Koščico previdno vzemite iz oplodja, jo sperite in posušite. Z zobotrebci zabodite na treh mestih (če uporabite tri zobotrebce) v isti razdalji približno pet milimetrov globoko in postavite jajčasto koščico avokada na kozarec s konico navzgor. Spodnja tretjina koščice naj bo v vodi. Po približno treh tednih se konica odpre in pojavi se klica, že zelo hitro se tvorijo tudi dolge, ravne korenine. Ko po nekaj mesecih požene dovolj močnih korenin iz spodnjega konca in močan zdrav poganjek iz zgornjega konca, koščico posadimo v lonec z zemljo. Pri jemanju zobotrebca iz koščice smo izredno pazljivi. Koščico tako posadite v vlažno zemljo, ne da bi pri tem poškodovali korenine.

Zahtevna nega sejančka

Vzgoja avokada zagotovo ni enostavna. Ker gre za tropsko rastlino, je mladi rastlinici treba zagotoviti visoko zračno vlažnost, toploto in enakomerno vlažen substrat. Če bomo pretiravali z zalivanjem, bo rastlina hitro podlegla plesni. Mladi rastlini tako ustreza prostor, ogret na 22 do 25 stopinj Celzija, zagotoviti je treba tudi svetlobo. Ob pravilni negi bo tako avokadovo drevo v sobi v nekaj letih zraslo do največ 1,5 metra, zato je primerno za okensko polico ali zimski vrt. Ker lahko avokado razvije dolge korenine, ga je treba v poletnih mesecih dvakrat na mesec dognojevati in mu v zimskem mesecu omogočiti prezimovanje na 15 stopinjah Celzija v svetlem prostoru in ga le občasno zaliti.