Digitalizacija in inovacije lahko ponudijo priložnost, da skupne izzive naslovimo drugače kot v preteklosti, je dejal na forumu, kjer je osrednja tema prav krepitev gospodarskega sodelovanja med Evropo in Afriko s poudarkom na inovacijah ter digitalizaciji, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Šarec je izrazil tudi zadovoljstvo, da so vidni rezultati petega vrha Afriške unije in Evropske unije, ki je potekal lani novembra v Abidžanu - memorandum o soglasju o miru, varnosti in upravljanju ter novo zavezništvo Afrike in Evrope za trajnostne naložbe in delovna mesta.

Zavzel se je tudi za uresničitev Agende 2030 v vseh njenih vidikih, ob tem pa poudaril, da blaginja tako Afrike kot Evrope zahteva, da se gospodarska rast ne nadaljuje na račun okolja ali ljudi.

Obe celini morata po njegovem prepričanju tesno sodelovati pri oblikovanju partnerstev, ki bodo omogočila razvoj in rast inovativnih podjetij, digitalno transformacijo in nova delovna mesta, zlasti za mlade. Stabilnost in varnost, investicije v inovacije ter digitalizacijo, ki bodo zagotovile priložnosti za razvoj, so, kot je poudaril, predpogoj za blaginjo obeh kontinentov.

Slovenija podpira spodbujanje odgovornih poslovnih praks, kot so dostojno delo, pošteni delovni standardi in varstvo okolja, vključno s preprečevanjem korupcije na vseh področjih digitalnega gospodarstva, je dejal premier. Da bi dosegli dolgoročne, obojestransko koristne rešitve za prihodnje generacije, pa moramo še naprej stremeti k sodelovanju med vladami, zasebnim sektorjem in civilno družbo. Obenem je treba ohranjati spoštovanje človekovega dostojanstva, človekovih pravic, pravne države, demokracije in okolja, ki podpira naš napredek.

Srečanje z voditelji Egipta, Nigra in Ruande

Premier Šarec se je ob robu foruma srečal tudi z voditelji Egipta, Nigra in Ruande, ki v letu 2018 predseduje Afriški uniji. Izmenjali so poglede o možnostih poglabljanja sodelovanja s temi državami, posebej na gospodarskem področju, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

V sklopu foruma so potekali tudi okrogle mize in poslovna srečanja, ki so se jih udeležili predstavniki šestih slovenskih podjetij in Gospodarska zbornica Slovenije.

Foruma, ki sta ga gostila avstrijski kancler Sebastian Kurz in predsedujoči Afriški uniji predsednik Ruande Paul Kagame, so se udeležili voditelji mednarodnih institucij, držav članic Evropske unije in 27 afriških držav ter visoki predstavniki globalnih podjetij.