Člani akademije so si vse prijavljene filme, ki so se potegovali za nominacijo za tujejezičnega oskarja, ogledali med oktobrom in 10. decembrom. Izbrali so šest filmov, še trije pa so naboru dodani po presoji posebnega odbora akademije za tujejezične filme.

V ožjem izboru je tudi sicer zelo uspešen poljski film Hladna vojna v režiji Pawla Pawlikowskega, ki je nazadnje pometel s konkurenco na 31. podelitvi evropskih filmskih nagrad, kjer je med drugim pobral nagrade za najboljši film, režijo in scenarij. Prav tako je možen kandidat za oskarja japonski film Tatiči, portret japonske družine v primežu revščine, ki je režiserju Hirokazu Kore-edi prinesel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu.

Iz Netflixove produkcije se je v nabor uvrstil tudi film Roma mehiškega režiserja Alfonsa Cuarona, ovenčan z beneškim zlatim levom, pa filmska priredba kratke zgodbe Harukija Murakamija Požiganje, s katero se je, kot so zapisali na letošnjem Liffu, južnokorejski režiser Lee Chang-dong poklonil literarni zapuščini Williama Faulknerja.

Za oskarjevsko nominacijo se potegujejo še Poletne ptice v režiji Cira Guerre in Cristine Gallego, 112 v režiji Gustava Möllerja, Never Look Away režiserja Floriana Henckla von Donnersmarcka, Ayka v režiji Sergeja Dvortsevoja ter Kafarnaum, ki ga podpisuje Nadine Labaki.

V konkurenci sta bila tudi slovenski Ivan in Omerzujeve Zimske muhe

Iz Slovenije je bil v konkurenci za nominacijo za tujejezičnega oskarja film Janeza Burgerja Ivan z Marušo Majer v glavni vlogi. Osemčlanska strokovna žirija je v utemeljitvi izbora med drugim zapisala, da Ivan »gledalca pretrese že v prvem prizoru in pripoveduje brutalno zgodbo, ki gledalcu vzbudi fizično sodoživljanje junakinjinih notranjih stanj: izgubljenosti, naivnosti, potrebe po pripadnosti, njene izkušnje odraščanja brez družine«. Češka pa je v boj za nominacijo poslala film Zimske muhe, ki ga podpisuje slovenski režiser Olmo Omerzu.

Akademija bo vse nominirance za 91. podelitev oskarjev naznanila 22. januarja, podelitev nagrad pa bo 24. februarja.