V študiji, ki so jo izvedli na Univerzi v Oxfordu in Liverpoolu, so spremljali aktivnost možganov 32-ih otrok, medtem ko so jim vzeli kri. Polovico so pred tem pobožali z nežno krtačko in rezultati so bili neverjetni. Možgani pobožanih dojenčkov so pokazali za kar 40 odstotkov manj aktivnosti, ki je povezana z bolečino.

»Dotik ima pomirjevalni učinek brez stranskih učinkov,« je povedala Rebeccah Slater, profesorica in raziskovalka z Univerze na Oxfordu. Študija je pokazala, da je optimalna hitrost božanja za zmanjševanje bolečine približno 3 centimetre na sekundo. »Starši lahko intuitivno božajo svoje otroke s to optimalno hitrostjo,« je dodala Slaterjeva.

Ta hitrost gibanja namreč aktivira senzorične nevrone, ki se nahajajo v koži in za katere je že bilo dokazano, da zmanjšujejo bolečino pri odraslih. Doslej ni bilo znano, če je podoben učinek možno opaziti tudi pri dojenčkih oziroma če se tak odziv razvije s časom.

Študijo bodo izvedli tudi pri prehitro rojenih otrocih

»Prejšnje študije so že dokazale, da dotik lahko povečuje vez med staršem in dojenčkom, zmanjšuje stres in čas bivanja v bolnišnici,« je dodala Slaterjeva in povedala, da bodo z avtorji ponovili preizkus še na nedonošenčkih, pri katerih se čutne poti še vedno razvijajo.

Izvršna direktorica dobrodelne organizacije za nedonošenčke in bolne dojenčke Bliss Caroline Lee-Davey je v pogovoru z britanskim BBC-jem idejo podprla in povedala, da bo to zagotovo vplivalo na njihovo delo in otroke, saj meni, da »ljudje ne vedo čez koliko medicinskih postopkov gre otok, ki se rodi prehitro ali bolan. Vse, kar lahko zmanjša bolečino ali nelagodje otroka, je velik korak naprej na tem področju,« je povedala.