Turške oblasti Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA, obtožujejo, da je organiziral spodleteli poskus državnega udara leta 2016. Tožilstvo je za njegovega nečaka zahtevalo od 7,5 do 15 let zapora.

Selman Gülen je sodišču očital, da je bil obsojen samo zato, ker je Gülenov sorodnik, zato je zahteval oprostitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oblasti v Ankari imajo Gülenovo gibanje za teroristično organizacijo in so zaradi povezav z njim aretirala na tisoče ljudi.

Zaradi poskusa državnega udara več kot 15 tisoč vojakov brez službe

Turški obrambni minister Hulusi Akar je v ponedeljek v parlamentu povedal, da je bilo od poskusa državnega udara 15. julija 2016 zaradi povezav z Gülenovim gibanjem odpuščenih 15.154 pripadnikov turške vojske. Od tega se jih je v službo lahko vrnilo le 326.

Turško notranje ministrstvo je novembra sporočilo, da je bilo v zvezi s spodletelim pučem pridržanih skoraj 218.000 ljudi.

Turčija že dolgo časa zahteva izročitev Gülena, ki živi v Pensilvaniji. Washington za zdaj vztraja, da Ankara ni posredovala zadostnih dokazov proti njemu. Gülen zanika kakršnokoli vlogo pri propadlem puču.