Upokojeni center je bil leta 2016 v ZDA kot prvi Kitajec sprejet v košarkarski hram slavnih. Tekmovalno kariero je sicer sklenil leta 2011 zaradi zdravstvenih težav, potem ko je osem sezon preživel v ligi NBA v majici Houston Rockets. Trenutno je vpet v projekte v zabavni industriji, je pa tudi član politično-svetovalne konference (CPPCC), najvišje svetovalne ustanove na Kitajskem.

Med nagrajenci so kitajski milijarderji lastnik Alibabe Jack Ma, ustanovitelj in lastnik kitajskega tehnološkega velikana Tencenta Pony Ma in Robin Li, soustanovitelj brskalnika Baidu. Na seznamu nagrajencev so Nobelovi nagrajenci, akademiki, znanstveniki in tudi tujci, med njimi ustanovitelj Svetovnega gospodarskega foruma Klaus Schwab, nekdanji predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch, ki je bil posthumno nagrajen za pomoč Kitajski pri organizaciji poletnih olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu, ter nekdanji japonski premier Masayoši Ohira za prispevek k normalizaciji odnosov med Kitajsko in Japonsko v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Nagrade je izročil kitajski predsednik Xi Jinping ob 40. obletnici začetka politike velikih gospodarskih reform in odpiranja Kitajske zunanjemu svetu, s katerimi se je Kitajska iz ene najrevnejših držav sveta preobrazila v drugo največje gospodarstvo na svetu. Politiko reform in odpiranja je decembra 1978 uvedel takratni kitajski voditelj Deng Xiaoping. Veliki reformator je Kitajsko odprl za tuje investicije in državo rešil hudega pomanjkanja in revščine, ki je bila posledica katastrofalne politike Mao Zedonga.