Razlog za odhod Joseja Mourinha so kajpak slabi rezultati, saj rdeči vragi v angleškem prvenstvu zasedajo šele šesto mesto, sodu pa je dno bržkone dokončno zbil nedeljski poraz (1:3) proti vodilni ekipi premier lige Liverpoolu. Rdeče vrage bo do konca sezone premier lige vodil začasni trener, poleti pa bodo začeli postopek imenovanja novega dolgoročnega stratega Uniteda.

»Klub bi se rad zahvalil Joseju za opravljeno delo v času vodenja Manchestra Uniteda in mu zaželel srečo v prihodnje. Medtem ko bo klub opravil temeljit proces iskanja njegovega naslednika, bo ekipo do konca sezone vodil začasni trener,« so v sporočilu za javnost zapisali pri angleškem velikanu.

Portugalec bo zaradi predčasne prekinitve pogodbe poplačan z odpravnino v vrednosti 22,5 milijona funtov oziroma skoraj 25 milijonov evrov. Po podatkih, ki jih je pridobil Daily Mail, trenutni pomočnik Michael Carrick, ki bi ga najraje na klopi glavnega trenerja videli igralci, skoraj zanesljivo ne bo imenovan za začasnega vodjo moštva. Med možnimi trenerji, ki bi do konca sezone vodili kolektiv, je že zaokrožilo ime francoskega strokovnjaka Laurenta Blanca. V špekulacijah o nasledniku sta se sicer pojavila Zinedine Zidane in Mauricio Pochettino.

Petinpetdesetletni Mourinho, z vzdevkom Special one, se je Manchester Unitedu sicer pridružil maja 2016, ko je zapolnil vrzel na klopi po odhodu Nizozemca Louisa Van Gaala. Velja dodati, da je Mourinho na včerajšnji dan pred tremi leti izgubil tudi službo pri Chelseaju, Manchester United pa je bil že sedmi klub njegove trenerske kariere. Pred prihod na klop Old Trafforda je treniral ekipe Benfice, Leirie, Porta, Interja, Real Madrida in Chelseaja. Z vsakim od teh klubov, razen Leirie, je Mourinho osvajal naslove državnih prvakov, z Interjem in Portom tudi naslova evropskih prvakov.