Vpletanje v ameriške predsedniške volitve leta 2016 je imelo mnogo širše razsežnosti, kot je bilo znano doslej, saj je Rusija propagando širila na praktično vseh velikih družbenih in drugih omrežjih, od facebooka in twitterja do tumblrja, instagrama, youtuba in paypala. Tako piše v dveh poročilih zasebnih strokovnjakov, ki so ju včeraj predstavili ameriškim senatorjem iz obeh strank. O ruskih poskusih vplivanja na volitve so sicer poročale že ameriške tajne službe, tokratni poročili pa sta še bistveno bolj izčrpni in zajemata več družbenih omrežij. »Novi podatki kažejo, kako agresivno je Rusija poskušala vnesti v ZDA razdor na podlagi rase, vere in ideologije,« je po predstavitvi poročil zapisal republikanski predsednik senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti Richard Burr.

Muslimane spodbujali, naj imajo shode v podporo Clintonovi

Poročili denimo navajata, kako je eden od ruskih deležnikov poskušal spodbuditi odcepitvena gibanja v Kaliforniji in Teksasu. Ruska Agencija za spletne raziskave, ki jo povezujejo s Kremljem, je poskušala vnesti nezaupanje v državne organe in to še vedno počne, piše v poročilih. Temnopolte so spodbujali, naj se ne udeležijo volitev, ali jim postregli napačne podatke o volilnem postopku. Desničarje so spodbujali, naj bodo glasnejši. Muslimane so nagovarjali, naj prirejajo proteste v podporo demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, kar naj bi ji škodovalo. Hkrati so hekerji napadli med drugim republikanske senatorje Teda Cruza, Marca Rubia in Lindseyja Grahama, ki so bili vsi kandidati za predsedniško nominacijo stranke, senatorja Johna McCaina, ki je bil zelo kritičen do Donalda Trumpa, nekdanjega šefa FBI Jamesa Comeyja, posebnega preiskovalca Roberta Muellerja in tudi ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea.

Eno poročilo je pripravila skupina strokovnjakov za splet in nacionalno varnost, ki se zavzema odprto javno razpravo in bori proti dezinformacijam, imenuje pa se Novo znanje (New Knowledge). Drugo poročilo je pripravila skupina z univerze Oxford v sodelovanju s podjetjem za analize Graphika.

Ruska afera noče potihniti

Poročilo so objavili v času, ko je v ZDA še vedno zelo živahna polemika o ruskem vpletanju v volitve, o morebitnih nepravilnostih Trumpove predvolilne kampanje in o tem, ali je kdo iz nje sodeloval z Rusi. O tem v javnost prihajajo nove in nove novice praktično vsak dan, povezane pa so predvsem z delom Muellerja. V zadnjih dneh je bil najbolj izpostavljen bivši Trumpov odvetnik Michael Cohen, ki je nekoč dejal, da bi za Trumpa prestregel kroglo, zdaj pa trdi, da je newyorški bogataš še kot predsedniški kandidat vedel za nepravilnosti, ki naj bi se dogajale med kampanjo, med drugim za plačevanje za molk ženskam, s katerimi je spal, da ne bi prišle na dan s pikantnimi podrobnostmi tik pred volitvami in škodovale njegovim možnostim za zmago. Veliko se govori tudi o domnevnih spornih poslih Trumpove organizacije, nepremičninskih poslih v Moskvi pa tudi o poslovnih povezavah s Savdsko Arabijo, Katarjem in Združenimi arabskimi emirati. ba, agencije