Prvič se je zgodilo, da je slovenska reprezentanca v smučarskih skokih javno spregovorila, kako se je uštela pri izbiri maž za nedeljsko tekmo svetovnega pokala v Engelbergu. »To je bila napaka strokovnega štaba. Bile so preveč agresivne za vlago in dež v toplem vremenu, saj smo ob pripravi dan pred tekmo pričakovali mraz v nedeljo. Po domače povedano so nam smuči zaribale, česar nato ni mogoče odpraviti v petih minutah med tekmo. Glede hitrosti na odskočni mizi smo bili od povprečja počasnejši vsaj še za pol kilometra, kar pomeni razliko v enem zaletišču. Tudi občutek drsenja proti odskočni mizi in v nogah je bil popolnoma drugačen in je težje skočiti,« je napako strokovnega štaba priznal selektor Gorazd Bertoncelj. V podobno past so se ujeli ujeli tudi Avstrijci, ki so imeli v soboto tri tekmovalce med najboljših deset in še dva v točkah, v nedeljo pa le enega finalista s Stefanom Kraftom na 12. mestu.

A niso le maže krive, da je bila najboljša slovenska uvrstitev v Engelbergu 12. mesto Timija Zajca na sobotni tekmi. »Doskok v telemark je rakova rana obeh Prevcev. Neznanje telemarka je v soboto odvzelo Domnu Prevcu uvrstitev na stopničke, Petru pa v finale,« je bil neposreden Bertoncelj. Domen je priznal, da je v soboto padel in zapravil izredno priložnost za stopničke, ker poleti ni treniral doskoka v telemark. Peter se še ni povsem navadil na dodatke v čevlju, zmanjkalo mu je časa za trening telemarka, s katerim bi pridobil stabilnost in samozaupanje. Za nameček je v soboto naredil napako na odskočni mizi in izsiljeval čim daljši skok, zato je bil pristanek grd.

»Večer pred treningom in kvalifikacijami v Engelbergu sem bil tako živčen kot takrat, ko sem bil na novoletni turneji vodilni boju za zlatega orla. Potreboval sem dolgo časa, da sem zaspal. Na skakalnici je bilo največ nervoze pred prvim skokom za trening in je bilo podobno, kot če bi vodil po prvi seriji na tekmi. Na tekmah mi je zmanjkalo sproščenosti, zato sem izgubil kakšen meter. To se kaže v tem, da ko si pozoren, da nečesa ne bi naredil, nato narediš točno to,« je pripovedoval Peter Prevc. Tekmeci so ga lepo pozdravili, veseli so bili njegove vrnitve, ni pa se hvalil s tem, da je bil na drugi tekmi s 16. mestom najboljši Slovenec. »Ne smemo tekmovati, kdo je najboljši na vasi. Vsi delamo, da bi dosegli uspeh v svetovnem merilu. Vidim, da sem s povprečnimi skoki okrog petnajstega mesta. Če je nad povprečjem, kot je bil kvalifikacijski, sem med šest, če pa je vrhunski, sem lahko tudi med prvimi tremi. Imam dobro osnovo, zdaj pa ne smem preveč izsiljevati dobrih skokov,« je izpostavil Peter Prevc.

Jedro slovenske reprezentance za novoletno turnejo, ki se bo začela 29. decembra v Oberstdorfu, bodo sestavljali Peter in Domen Prevc, Timi Zajc in Jernej Damjan, preostala dva člana bosta znana po državnem prvenstvu v nedeljo v Planici. Slovenci komaj čakajo na trening na prenovljeni Bloudkovi velikanki od jutri naprej, saj jim primanjkuje skokov na velikih napravah.