Indija, država, kamor zahodnjaki radi romajo na meditacijo, jogo in duhovno bogatenje, je spet postala prizorišče gnusnega zločina, tokrat posilstva triletne deklice, ki se še bojuje za svoje življenje. Napad na deklico v predelu New Delhija Bindapur je potrdila tudi tamkajšnja policija, ki je triletnico našla nezavestno, reševalci pa so jo takoj odpeljali v bolnišnico.

Policijo so v nedeljo okoli četrte ure popoldne poklicali starši deklice, ki so postali zaskrbljeni, ker bi se deklica, ki se je šla igrat, morala vrniti ob enih, a je do pol štirih še vedno ni bilo nazaj. Starši so se prestrašili in jo začeli iskati, ko so jo našli, pa so naleteli na pretresljiv prizor. »Oče deklice je stopil v sosedovo sobo v pritličju in na tleh našel svojo nezavestno hčer, ki je krvavela. Napadalec naj bi poskušal zbežati, a ga je oče deklice obvladal in takoj sprožil alarm. Prišli so nekateri sosedje in ga pretepli, preden so ga predali policiji,« je dogajanje, v katerem se je za posiljevalca izkazal 40-letni varnostnik v stavbi, v kateri je živela družina posiljene deklice, opisal eden od policistov. Varnostnika, ki je v zgradbi delal in živel, so po kazni, ki so jo nad njim izvršili prebivalci stavbe, aretirali in je trenutno v policijskem varstvu.

Deklica v kritičnem stanju

Po poročanju lokalnih medijev naj bi varnostnik deklico, ko staršev ni bilo doma, zvabil iz hiše tako, da ji je obljubljal sladkarije, in jo, ko je prišla iz nje, zagrabil. V bolnišnici so v nedeljo sporočili, da bodo deklico operirali v ponedeljek, posiljevalec pa bo obtožen na podlagi zakona, ki ščiti otroke pred spolnimi napadi, po katerem bi ga, če bo spoznan za krivega, lahko doletela smrtna kazen.

Kakšno je stanje deklice, danes še ni bilo popolnoma jasno, saj so v medije prihajala nasprotujoča si poročila. Policija je sporočila, da je deklica prestala operacijo, da ni več v smrtni nevarnosti in da okreva. Svati Malival, delhijska komisarka za ženske zadeve, pa je trditve, da je deklica v stabilnem stanju, zanikala. Malivalova je, ko se je razvedelo za napad, obiskala bolnišnico, v kateri so operirali deklico, in javnosti po družbenih omrežjih sporočila, da je v zelo slabem stanju: »Hudo krvavi in je v kritičnem stanju. Sedim pred operacijsko sobo in sem pravkar govorila z zdravniki. Otrok se bojuje za svoje življenje.«

Več posilstev otrok na dan

Zločin, ki je Indijo pretresel v nedeljo, se je zgodil točno na dan šeste obletnice fizičnega napada in skupinskega posilstva 23-letne študentke Džjoti Singh Pandej, znane tudi pod psevdonimom Nirbhaja (Neustrašna). Skupina moških je Pandejevo pretepla in posilila leta 2012 na avtobusu v New Delhiju, ta pa je trinajst dni pozneje zaradi hudih poškodb umrla. Dogodek je indijske oblasti takrat končno opozoril na resnost problema spolnih napadov v Indiji, a komisarka Svati Malival zdaj ugotavlja, da se ni spremenilo veliko, zato je premierja Narendro Modija pozvala k ostrejšim kaznim za tako krute napade. »Točno na to noč je bila pred šestimi leti brutalno posiljena Nirbhaja. Nič se ni spremenilo. Dokler se ne zagotovi hitra in ostra kazen, se ne bo spremenilo nič,« je tvitnila Malivalova, s protesti na ulicah pa so se ji pridružili tudi mnogi ogorčeni Indijci.

Jeza Indijcev je razumljiva, saj so statistike, ko gre za spolne napade v tej državi, skoraj neverjetne. Vsakih 155 minut je posiljen otrok, mlajši od 16 let, vsakih 13 ur pa otrok, mlajši od deset let, medtem ko je v anketi, ki jo je izvedla vlada, 53,22 odstotka otrok potrdilo, da je imelo takšno ali drugačno izkušnjo s spolno zlorabo. Samo v letu 2015 je bilo posiljenih več kot deset tisoč otrok.

Več krutih posilstev otrok se je zgodilo tudi letos. Januarja je bila v New Delhiju posiljena osemmesečna dojenčica, aprila sta državo pretresla skupinsko posilstvo in umor osemletne deklice v Kašmirju, junija pa je ljudi na ulice pognalo posilstvo sedemletne deklice v indijski regiji Madhja Pradeš. Isti mesec je skupina moških ugrabila pet socialnih delavk, ki so jim zagrozili s pištolami, nato pa posilili, kar kaže na to, da bo Indija, kjer živi 240 milijonov žensk, ki so se poročile pred svojim 18. letom, morala sprejeti še kar nekaj ukrepov, če bo hotela doseči kakršne koli korenite spremembe v družbi.