Policisti iz Gornje Radgone obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja denarja, so danes sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota. Konec novembra so bili obveščeni, da sta neznana storilca v enem izmed gostinskih lokalov na območju Radencev poskušala unovčiti ponarejen bankovec za 100 evrov. Ko je osebje lokala posumilo, da gre za ponaredek, sta osumljenka in njen prijatelj bankovec vzela nazaj in zapitek poravnala z drugim bankovcem.

Policisti so pri zbiranju obvestil ugotovili, da sta kaznivega dejanja utemeljeno osumljena 16-letnica z območja Gornje Radgone in 16-letnik z območja Ljutomera. Na podlagi odredbe sodišča so prejšnji teden opravili hišno preiskavo na domu osumljenega. Zasegli so 16 bankovcev za 100 evrov, za katere utemeljeno sumijo, da gre za ponaredke.

»Zoper oba osumljena bo na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje ponarejanja denarja,« je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

Previdnost ni odveč

»Glede na dolgoletne izkušnje in bližajoče se praznike policisti Policijske uprave Murska Sobota pričakujemo porast kaznivih dejanj s področja ponarejanja denarja,« je dodala Rauševa in opozorila na nekaj osnovnih napotkov v primeru, da sami postanete žrtve storilcev tovrstnih dejanj.

Za unovčitelje ponarejenega denarja je značilno, da na določenem območju opravijo nekaj unovčenj, potem pa se umaknejo oziroma prestavijo na drugo območje. Preden se odločijo za unovčevanje ponarejenega denarja, si ogledajo objekt, lokal, nadzorni sistem, delo zaposlenih in njihov način preverjanja bankovcev. Znano je, da opravijo nakup cenejšega blaga, ki ga plačajo z večjim bankovcem, saj jim je v interesu, da si pridobijo čim večjo protipravno premoženjsko korist.

Med drugim za unovčenje izkoriščajo javne prireditve, saj glede na veliko število obiskovalcev, slabše delovne razmere (tema, brez naprav za preverjanje pristnosti, kader) denar veliko lažje spravijo v obtok. Gre za storilce, ki običajno s svojim videzom in obnašanjem ne izstopajo od večine strank in tako ne vzbujajo pozornosti zaposlenih.

»Unovčitelji so tako tujci kot domači, je pa znano dejstvo, da večino unovčenj na območju Pomurja izvršijo tujci. Večina oseb sploh ne ve, da je za plačilo izročila ponarejen bankovec. Največ se ponarejajo bankovci za 20, 50 in 100 evrov.

»Trgovcem in vsem drugim svetujemo, da pri svojem delu uporabljajo različne detektorje oziroma elektronske naprave, pisala, UV svetlobna telesa, magnet ali običajni pogled z očmi. Več informacij je dostopnih prek spletne strani Evropske centralne banke. Če posumite, da bankovec ni pristen, ga ne vračajte unovčitelju, temveč obvestite policijo na telefonsko številko 113,« je še pojasnila Suzana Rauš. pk