»Možnost za enotnost pravoslavcev v Ukrajini je za dolgo, če ne za vedno uničena,« je zapisala škofovska konferenca tega dela ukrajinske pravoslavne cerkve, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa. Do odcepitve od ruske pravoslavne cerkve so bili kritični tudi v Kremlju. »Vidimo veliko vmešavanja politike v procese v Ukrajini, dejavnosti, ki delijo,« so zapisali.

Na sinodi v Kijevu sta se v soboto združila kijevski patriarhat, ki se je od Moskve ločil v 90. letih prejšnjega stoletja, in ukrajinska avtokefalna pravoslavna cerkev. Ustanovili sta samostojno ukrajinsko pravoslavno cerkev. Sinode sta se udeležila tudi dva škofa iz dela ukrajinske cerkve, zvestega Moskvi. Danes ju je zato škofovska konferenca razrešila.

Ukrajinski duhovniki so v soboto udejanjili zgodovinsko odločitev ekumenskega patriarha Bartolomeja I., ki je oktobra priznal samostojnost ukrajinske pravoslavne cerkve, s čimer je povzročil razkol v pravoslavni cerkvi. Patriarh bo samostojnost nove cerkve po napovedih razglasil 6. januarja prihodnje leto. Oktobrska odločitev je razjezila rusko pravoslavno cerkev, ki je zadnjih 332 let nadzorovala ukrajinsko vejo pravoslavne cerkve. Moskovski patriarhat je zato prekinil vse stike z ekumenskim patriarhatom v Istanbulu.

Oblasti v Kijevu cerkveno vprašanje obravnavajo kot vprašanje nacionalne varnosti. Na sobotni sinodi je bil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je v preteklosti vejo ukrajinske cerkve, ki je zvesta moskovskemu patriarhatu, označil za grožnjo.