Opozicijski poslanci so v stavbo MTVA vstopili v nedeljo zvečer, medtem ko se je pred stavbo parlamenta na protestih proti novi delavski zakonodaji, ki jo je prejšnji teden sprejela vlada Viktorja Orbana, zbralo okoli 15.000 ljudi. Pred stavbo nacionalke so politiki prišli v spremstvu skupine protestnikov, policija pa je vstop dovolila le skupini parlamentarcev, je poročala madžarska nacionalna tiskovna agencija MTI.

Šlo je za poslance tako z desnice kot levice. Njihov vodja naj bi bil neodvisni poslanec Akos Hadhazy, sicer pa so bili med njimi Lajos Kepli in Janos Stummer iz skrajno desne stranke Jobbik, Laszlo Varju iz Demokratične koalicije, Agnes Kunhalmi iz vrst socialistov in neodvisna poslanka Bernadett Szel, je izpostavila MTI. Želeli so v živo prebrati peticijo z zahtevami s protestov, a so jim varnostniki, ki naj bi bili tudi oboroženi, preprečili dostop do studiev. Hadhazy in Szelova sta hotela vseeno nadaljevati pot, a so ju varnostniki zaustavili in odstranili iz stavbe, je poročala MTI.

Po poročanju madžarskih spletnih portalov so to storili na precej nasilen način. Kot je poročal merce.hu, so oba poslanca iz stavbe nacionalke "nasilno vrgli ven, kot dva pijanca iz lokala". Poleg tega naj bi jo skupil tudi poslanec Varju, ki naj bi ga več varnostnikov dobesedno podrlo na tla. Zatem je danes dopoldne v stavbo televizije skozi stranska vrata vdrlo še osem opozicijskih poslancev, med njimi evropski poslanec Peter Niedermüller, ki je v telefonskem pogovoru avstrijski tiskovni agenciji APA sporočil, da jih je v stavbi skupaj 15 in da bodo vztrajali.

Še vedno upajo, da bodo lahko prebrali svojo peticijo, čeprav zaenkrat niso prišli še do nobenega predstavnika vodstva televizije in tudi ni nobenih pogovorov, je povedal Niedermüller, sicer član Demokratične koalicije. Dodal je, da so jih na televiziji označili za kriminalce. Vodstvo televizije je medtem obsodilo dejanja opozicijskih poslancev in jih kazensko ovadilo, ker da so "prekoračili svoja poslanska pooblastila", še poroča MTI. Prav tako se nad dejanji opozicijskih poslancev zgražajo v vladni stranki Fidesz. Vsak poskus nasilnega vmešavanja v dejanja javnega medija je nedopusten, so sporočili iz stranke, ki jo vodi Viktor Orban.

Tudi oni menijo, da so opozicijski poslanci z "nasilnim napadom na osebje javne televizije" presegli svoj mandat. "Njihov cilj je bil očitno ustrahovanje novinarjev," je dejal Balasz Hidveghi iz Fidesza in dodal, da "so to dobro znane metode promigrantske mreže Georgea Sorosa," še poroča MTI. Največje proteste na Madžarskem v zadnjem desetletju je sprožila v sredo sprejeta nova delavska zakonodaja, ki so jo sindikati označili za suženjsko. Med drugim predvideva povečanje dovoljenega števila prostovoljnih nadur z 250 na 400 ur, rok za njihovo izplačilo pa se povečuje z enega leta na tri. Začela naj bi veljati s 1. januarjem.

V nedeljo zvečer se je v Budimpešti na protestih zbralo okoli 15.000 ljudi. Prišlo je tudi do spopadov s policijo, ki je uporabila solzivec. Opozicija pa nove proteste napoveduje tudi za danes. Začeli naj bi se ob 18. uri, tudi pred stavbo nacionalne televizije.