Na sedežu WTO v švicarski Ženevi periodično opravijo pregled trgovinskih politik članic. Danes so na vrsti ZDA, ki najprej predstavljajo svojo politiko, sledila pa bodo vprašanja ostalih članic. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je teh več kot 1600.

ZDA so po prihodu na oblast predsednika Donalda Trumpa in njegove politike Najprej Amerika tarča številnih kritik o protekcionizmu. Poleg uvedbe dodatnih carin na jeklo in aluminij, ki so prizadele celo nekatere tesne zaveznice ZDA, med drugim EU, in groženj s carinami na evropske avtomobile je v ospredju trgovinski spor s Kitajsko.

Največji svetovni nacionalni gospodarstvi sta si v zadnjih mesecih izmenjali dvige carin na določene izdelke, kar je okrepilo negotovost in strahove v globalnem gospodarstvu, da bi zaostrovanje trgovinske vojne lahko resno vplivalo na trgovinske tokov, zaupanje vlagateljev in gospodarsko dejavnost ter svet pahnilo v večjo ohladitev rasti BDP. Velesili sta sicer nedavno dosegli trimesečno premirje, da bi dosegli celovit dogovor o gospodarskih odnosih, a o dokončni razrešitvi medsebojnih napetosti še zdaleč ni mogoče govoriti.

Trumpova politika brani interese ZDA

To je pokazal tudi današnji uvodni nastop ameriškega stalnega predstavnika pri WTO Dennisa Sheaja. Ta je zatrdil, da ameriška trgovinska politika ni protekcionistična, ampak gre za obrambo pred nepoštenimi praksami drugih držav.

Shea je ob tem ostro napadel prav Kitajsko. »Ravnanje Kitajske ni skladno z odprtimi in na svobodnem trgu temelječimi pristopi ostalih članic in s temeljnimi načeli organizacije,« je dejal. Pri tem je poudaril, da v Pekingu nepošteno pomagajo svojim gospodarskim sektorjem, na drugi strani pa delujejo diskriminatorno do tuje konkurence, s tem, ko jo prisiljujejo k izmenjavi tehnološkega znanja.

Shea je ob tem izpostavil, da so ZDA, ko gre za povprečne carine na uvoz blaga in storitev še vedno bolj odprte od ostalih držav in predstavljajo s tem »enega glavnih temeljev stabilnosti svetovnega gospodarstva«.

Je pa podčrtal, da ne sme biti nobenega dvoma, da trgovinska politika predsednika Trumpa »neomajno temelji na obrambi nacionalnih interesov«. V tej luči si v Washingtonu prizadevajo za izvajanje tistih mehanizmov, ki preprečujejo nepošteno trgovinsko obravnavo.

Grožnja o izstopu iz WTO ostaja

V tej luči je bil kritičen do delovanja WTO, še posebej do mehanizma reševanja sporov, kjer naj bi prihajalo do samovoljne interpretacije trgovinskih pravil in neupravičenega prevzemanja pristojnosti. Nasploh naj bi nekatere članice organizacije po njegovih besedah nekaznovano kršile nekatera pravila WTO.

Zato ameriška grožnja z izstopom iz organizacije ostaja, če ne bo prišlo do korenitejših sprememb. Te sicer podpirajo tudi v EU in nekaterih drugih razvitih državah.