»Ljudje vse bolj cenimo ročne spretnost in kar se mi zdi pri tem še najboljše, v izdelavo darila se lahko vključi vsa družina, še posebno otroci, ki svoje izdelke delajo s srcem in jih tako srčno tudi podarijo,« pa meni Silva Brodar, direktorica podjetja Rayher, kjer lahko v bogati ponudbi najdete vse za ustvarjanje doma. Pomen obdarovanja mora biti darilo iz srca. »Večina nas teži k temu, da želimo našim najdražjim podariti nekaj, kar je lepo, uporabno in bo imelo neko spominsko vrednost, zato so doma izdelana darila neprecenljiva, saj jih drugače cenimo in so del našega doma,« meni Silva Brodar, s katero smo se zaklepetali v prijeten pogovor tik pred prihajajočimi prazniki.

Kako pomembno je pri tem znanje ročnih spretnosti?

Velikokrat slišim, da je kdo zelo rad ustvarjal, ko je bil majhen ali pa so bili majhni otroci, potem pa ni več časa. Znanje pri ustvarjanju je le majhen del zgodbe; najprej morata biti veselje in želja. Ustvarjanje ni le izdelovanje, je kreativno razmišljanje, je odklop od vsakdanjih stresov, je joga za možgane. Tega se premalo zavedamo. Sama sem se vpisala na tečaj izdelovanja košaric, kjer celotna skupnost sodeluje in nas ustvarjanje povezuje bolj, kar nas je kar koli prej. Skupaj se učimo, si pomagamo, ponosno pokažemo izdelke, ustvarjanje nas resnično osrečuje. Ne glede na to, kaj smo ustvarili.

Kakšen trend letošnje okrasitve?

Že nekaj sezon so novoletne okrasitve v naravnih tonih. Prevladujejo les, leseni izdelki in okraski, posušeni izdelki iz narave, dišavnice za krasitve (oreh, lešnik, cimet …). Veliko se dodajajo volnena vlakna, ki dajo topel pridih in poživijo z barvami. Klasičnim bleščicam, ki so v novoletni sezoni obvezen del krasitve, se vse bolj dodaja tudi barve s kovinskim leskom. Zadnje tri sezone opažamo precejšen porast starinskega stila (vintage), kjer se uporablja kredne barve (chalky) in razpokan videz. Trendi v novoletni krasitvi se spreminjajo zelo počasi, saj so rdeča, zelena, zlata in srebrna tradicionalne barve za to obdobje in le počasi pridejo novi trendi v ospredje.

Nenazadnje tudi pisma, čestitke … Si ljudje še vedno radi pišemo?

Vsak med nami se razveselili voščila, ne glede na priložnost; novoletni prazniki, osebni prazniki … To je poseben čas in zato je prav, da se za ljudi, ki jih nosimo v srcu, potrdimo in jim z voščilom ne samo želimo vse najboljše, ampak jim s tem povemo tudi, da jih imamo radi, tudi če jih že dolgo časa nismo videli in so del našega življenja. Velik del novoletnih voščil se je zdaj prenesel v elektronsko obliko, ki nima takšne teže. Ne vzame nam veliko časa, če izdelamo preprosto voščilnico, napišemo voščilo in ga pošljemo.

V Rayherju pa lahko najdemo tudi material za izdelavo praznične dekoracije?

Rayher je od nekaj imel zelo širok izbor izdelkov za izdelavo prazničnih dekoracij doma. Vsako leto pri nas najdete novosti, ki sledijo zadnjim trendom, in tradicionalne izdelke, ki jih izberemo za skoraj vsak dom. Če smo pred leti imeli v prodaji samo izdelke, iz katerih si lahko sam izdelal dekoracijo, se je v zadnjih letih to precej spremenilo in je več polizdelkov, kjer je izdelek že narejen, mi pa dodamo okras po svoji želji oziroma okusu. Kljub zelo veliki ponudbi že izdelanih okraskov se veliko ljudi še vseeno odloča in vsaj del okraskov in ostalih dekoracij naredijo sami.

Prav tako pri vas pripravljate različne delavnice, tečaje?

V naših štirih trgovinah (Ljubljana, Novo mesto, Nova Gorica, Koper) se lahko vsak teden povsem brezplačno udeležite predstavitve ali delavnice, ki jih pripravljamo že šest let. Na leto organiziramo prek 300 delavnic, ki so brezplačne in na njih poučujemo ustvarjalne tehnike ter predstavljamo materiale. Predstavimo vse novosti in poučujemo o tehnikah. Del delavnic namenjamo tudi bolj zahtevnim tehnikam (slikanje, risanje, kaligrafija …). Poleg naše odlične ekipe delavnice vodijo tudi ustvarjalke iz vse Slovenije, včasih pa imamo tudi goste iz tujine. Vsak, ki se ima željo naučiti ustvarjalnih tehnik, bo poleg znanja dobil še vpogled v materiale in izvedbo.

Vir: priloga Nika