Ghosna, ki je vodil strateško sodelovanje francoskega proizvajalca Renault z Nissanom in prav tako japonskim Mitsubishijem, so v Tokiu priprli 19. novembra zaradi suma, da je med letoma 2010 in 2015 prikril za pet milijard jenov (okoli 39 milijonov evrov) dohodkov.

Tožilci so proti njemu zaradi tega 10. decembra uradno vložili obtožnico, k njej pa dodali obtožbe, da je dejansko višino osebnih dohodkov prikrival tudi v zadnjih treh letih in sicer v višini štirih milijard jenov. Zaradi tega so mu za 22 dni tudi podaljšali pripor.

Obtožnica tudi proti Nissanu

Zaradi sodelovanja pri nepravilnostih so tožilci obtožnico vložili tudi proti Nissanu in še enemu Nissanovemu menedžerju Gregu Kellyju, ki je sodeloval z Ghosnom, saj je podjetje predložilo uradne dokumente, v katerih so bili navedeni nižji osebni dohodki Ghosna od dejanskih.

Medtem ko so se v Renaultu minuli teden odločili, da Ghosn kljub obtožnici za zdaj ostaja predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, saj nepravilnosti pri plačilu Ghosnu v funkciji šefa francoske družbe niso ugotovili, pa so v Nissanu enega najvplivnejših menedžerjev zadnjega desetletja v avtomobilski industriji 22. novembra odpustili z mesta prvega moža podjetja in začeli iskanje naslednika. Enako so postopali v Mitsubishiju.

Z iskanjem naslednika nadaljujejo

Danes naj bi po napovedih v Nissanu sporočili ime Ghosnovega naslednika, a se to ni zgodilo. Z iskanjem naj bi tako nadaljevali, predsednik Nissanovega upravnega odbora Hiroto Saikawa, ki se sicer omenja kot eden močnejših kandidatov za Ghosnovo nekdanjo funkcijo, pa je dejal, da si natančnega roka za imenovanje ne bodo postavili.

So pa imenovali tudi posebno komisijo za izboljšanje korporativnega upravljanja podjetja in odpravo pomanjkljivosti, ki so privedle do afere z Ghosnovimi domnevnimi nepravilnostmi.