24-letna Catonia Gray je na lepotnem tekmovanju nasledila lanskoletno zmagovalko Demi Leigh Nel-Peters. Prva spremljevalka je postala Tamaryn Green iz Južne Afrike, druga spremljevalka pa Sthefany Gutiérrez iz Venezuele. Grayeva je postala že četrta Filipinka, ki se je v domovino vrnila s krono, poroča CNN.

Med tekmovalkami tudi transspolna oseba

Veliko pozornosti je požela tudi Angela Ponce, prva transspolna oseba v zgodovini tekmovanja.

»Sodelujem, ker sem si to želela že kot otrok. Želim dokazati, da smo trans ženske lahko učiteljice, mame, zdravnice, političarke in tudi Miss Univerze,« je povedala Španka, ki se žal ni uvrstila med najboljših 20.

Tekmovalko iz ZDA so diskvalificirali

V negativni luči pa se je predstavila predstavnica Združenih držav Amerike Sarah Rose Summer, ki so jo diskvalificirali pred glasovanjem za najboljših 10.

Američanka je na družbenem omrežju objavila posnetek, v katerem je komentirala znanje angleškega jezika dveh sotekmovalk.

Za predstavnico Vietnama H'Hen Nie je povedala, da »je zelo prisrčna in se pretvarja, da zna govoriti angleško, saj se na zastavljeno vprašanje le nasmehne in ne odgovori«. V posnetku je govorila še o predstavnici Kambodže Rent Sinat in komentirala, da »ne govori angleško in nobena ne razume njenega jezika. Uboga Kambodžanka«.

Kasneje se je opravičila in dejala, da se sedaj zaveda, da so bile njene besede zelo nespoštljive.