Uefa je najboljših šestnajst klubov v ligi prvakov na žrebu ob Ženevskem jezeru razdelila v osem parov. Med nosilci iz skupinskega dela tekmovanja sta najkrajšo potegnila paradni italijanski klub Juventus in nemški gigant Bayern iz Münchna. Juventus se bo soočil z Atleticom iz Madrida, Bavarci pa se bodo pomerili z zadnjim finalistom Liverpoolom. Med odmevnejšimi pari je vsaj še Manchester United – PSG. Kot posebnost žreba velja omeniti, da se še nikdar v zgodovini tekmovanja ni zgodilo, da bi se trije angleški klubi srečali s tremi nemškimi predstavniki. Prve tekme bodo 12. in 13. februarja 2019, povratne pa teden dni pozneje. O napredovanju v četrtfinale bo odločala tudi dnevna forma.

Schalke – Manchester City: Izmed vseh štirih angleških klubov je lahko City najbolj zadovoljen z žrebom, saj se bo pomeril s Schalkejem, ki se v bundesligi po osmih porazih na zadnjih petnajstih tekmah podaja v boj za obstanek med najboljšimi. »Prihajajo velike tekme. Moštva, ki jim v domačem prvenstvu ne gre vse po načrtih, se dobro pripravijo na ligo prvakov. Nemški klubi so vedno nevarni,« opozarja športni direktor angleških prvakov Txiki Begiristain.

Atletico Madrid – Juventus: Atletico si ni želel Juventusa, Juventus pa ne Atletica. »Dobili smo najtežjega nasprotnika iz drugega bobna. Finale je še predaleč, zato o njem ne bomo razmišljali,« pravi visoki predstavnik Juventusa Pavel Nedved. To bo med drugim dvoboj slovenskega vratarja Jana Oblaka in portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki je prišel v Torino, da bi znova osvojil ligo prvakov. Pozor – Ronaldo je na dosedanjih 29 tekmah proti Atleticu zabil že 22 golov. Več zadetkov je dosegel le proti Sevilli (27) in Getafeju (23). Atletico je na zadnjih devetih tekmah proti italijanskim klubom ostal vselej neporažen. Zabeležil je devet zmag in dva remija.

Manchester United – Paris Saint Germain: Bo Jose Mourinho še vodil United v osmini finala proti PSG? Tekmeca se na najvišji ravni sploh še nista srečala. Katarski vlagatelji zahtevajo napredovanje, saj jim je dovolj čakanja na odmeven mednarodni uspeh. Parižani se doslej še nikdar niso uvrstili v polfinale lige prvakov. Veliko bo odvisno od razpoloženja muhastega Neymarja, ki se spogleduje z vrnitvijo v Barcelono.

Tottenham – Borussia Dortmund: Borussia je v nemški ligi osredotočena na prekinitev šestletne vladavine Bayerna, medtem ko je imel Tottenham v skupinskem delu veliko sreče pri napredovanju. Oba dosedanja dvoboja v ligi prvakov so dobili Angleži.

Lyon – Barcelona: Ko je Barcelona v minuli sezoni podcenjevala Romo, je izpadla iz četrtfinala s polno mrežo golov. Lyon na dosedanjih šestih tekmah še nikdar ni ugnal španskih prvakov, ki so na krilih sijajnega Lionela Messija v naletu na vse tri lovorike. »Dobili smo enega najzahtevnejših tekmecev, vendar vsi želijo igrati ravno proti Barceloni. Prepričan sem, da imamo vse možnosti za presenečenje,« je optimist trener Lyona Bruno Genesio.

Roma – Porto: Najmanj atraktiven obračun osmine finala. Velikani se bodo na žrebu za četrtfinale želeli pomeriti z zmagovalcem dvoboja med Romo in Portom.

Ajax – Real Madrid: Evropski prvak Real iz Madrida je imel največ sreče z žrebom, saj se je izognil vsem klubom iz najboljših petih evropskih lig, kar pa še ne pomeni, da ga čaka preprosta naloga. Kraljevi klub po odhodu Cristana Ronalda in Zinedina Zidana ne najde šampionske forme, zato navijači mahajo z belimi robčki. Real je dobil zadnjih šest medsebojnih tekem z razliko v zadetkih 20:2. Ajax je mladostna ekipa, ki ugaja z napadalnim slogom igre, a skorajda nima izkušenj na tako odmevnih tekmah.

Liverpool – Bayern München: Trener Liverpoola Jürgen Klopp med vsemi klubi najbolje pozna ravno Bayern, proti kateremu je na 29 tekmah vpisal 9 zmag, 4 remije in 16 porazov. Nemočen je bil tudi z Borussio Dortmund v finalu 2013. »Liverpool je hitra in močna ekipa z izjemno izkušnjo iz minule sezone, ko se je ustvarila šele v finalu. Bayern ni več tako močan kot nekoč. Liverpool bi nemara lahko bil prevelik zalogaj za nemške prvake,« meni nekdanji zvezdnik Liverpoola Steve McManaman. Športni direktor Bavarcev Hasan Salihamidžić je ocenil, da ima Liverpool eno od najbolj vročih moštev ta hip: »Čaka nas visok izziv. Takšne tekme spadajo med vrhunce za vsakega igralca.«