Izbor mladi manager izpostavlja poslovneže, ki so že od začetka svoje menedžerske poti prepoznani po odličnosti vodenja, in nagrajuje izjemne posameznike, ki s prvimi koraki uspešno gradijo zaupanje in spoštovanje tako v širšem prostoru kot znotraj svojega kolektiva. Komisija pri izbiri prejemnika priznanja za leto 2018, ki bo znan januarja, izpostavlja mlade vzornike, ki svoje poslovne rezultate in uspehe gradijo na najvišjih standardih profesionalnega in etičnega menedžmenta. Na izbor zmagovalca pomembno vpliva njegova osebna predstavitev, ki tradicionalno poteka v okviru decembrskega srečanja sekcije mladih menedžerjev.

Jasno začrtana vizija

Filip Remškar je leta 2016 prevzel vodenje podjetja Smart Com in je tudi na ravni skupine odgovoren za usmerjanje strateškega razvoja, za sledenje in udejanjanje vizij posameznega podjetja in skupine kot celote. Poganja ga neuničljiva vera, da lahko s sodelovanjem dosežemo več. Verjame, da je za trajni uspeh podjetja ključnega pomena to, da imamo jasno začrtano vizijo, kar se odraža tako pri vodenju podjetja kot pri vodenju sodelavcev. Remškar pravi, da je doživel odpor, ko je prevzel vodenje podjetja. »Bil sem mulc, vsi so mi nasprotovali. Vse, kar lahko v takem trenutku narediš, je, da delaš in vodiš z zgledom in jasno poveš, kaj želiš. Potem ti ljudje sledijo in lahko podjetje na novo postaviš.« Da sta z bratom rešila in popeljala družinsko podjetje naprej, je zanj največji uspeh.

Zdrava kmečka pamet

Sodelavci Petra Smoleta, ki je na čelu podjetja GKN Driveline Slovenija od leta 2015, cenijo njegovo umirjenost in strateško razmišljanje ter pripravljenost pomagati mentorsko reševati izzive. Tudi sam zase pravi, da je umirjen, a neposreden, da vedno pogleda širšo sliko, predvsem pa ima spoštljiv odnos do vseh zaposlenih, ki jih spodbuja in motivira, prav tako je močno vpet v operativo, saj vsak dan eno uro preživi v proizvodnji. Prepričan je, da so najtežje odločitve tiste, ki so povezane z ljudmi. »Vloga menedžerja je, da motivira in skrbi za zaposlene.« Dodaja, da navdihuje z ZKM – zdravo kmečko pametjo – in da so zanj zaposleni največji navdih. V podjetju so njihovo zadovoljstvo povečali za 22 odstotkov, kar ocenjuje kot svoj največji uspeh. Velik uspeh pa je tudi priznanje bronasta gazela 2018, ki ga naša časopisna hiša podeljuje najhitreje rastočim slovenskim podjetjem.

Sposobnost reševanja kompleksnih problemov

Igor Verstovšek ima izjemno sposobnost razumevanja in reševanja kompleksnih problemov, izpostavljajo njegovi sodelavci v podjetju Cosylab. Kot pravi, je zanj največji čar, da so z ekipo iz garažnih, študentskih dni ostali skupaj dvajset let in postali podjetje z večinskim tržnim deležem na področju dobavljanja krmilnih sistemov za protonsko terapijo (za zdravljenje raka). Naprej ga žene radovednost, iz napak, tudi zelo dragih, pa se je naučil, da mora bolj poslušati svoj notranji glas. Sam je ponosen, da so s prepletom odprtega, dinamičnega in mladostniškega duha oblikovali sploščeno in sproščeno organizacijsko kulturo ter leta 2015 prejeli priznanje zlata nit za najboljšega zaposlovalca v kategoriji srednje velikih podjetij. Osebno se trudi biti zgled predvsem mlajšim, ki si lahko z dobrimi idejami in s pravim pristopom ustvarijo zanimivo karierno pot.