»Čudovit kraj je, a je njegovo vzdrževanje postalo prevelik zalogaj za nas,« je za BBC potožil Britanec Sam Harris. Otoček Pebble Island je v lasti rodbine Dean že 150 let, odkar ga je leta 1869 za na prvi pogled pičlih 400 funtov (okoli osem milijonov današnjih evrov) kupil Samov prapradedek, mesar John Markham Dean. Na njem in nekaj okoliških otočkih, ki jih je kupil takrat, je vzpostavil z ribištvom in ovčerejo povezan posel. Ta je cvetel, a za modernega človeka je življenje na tako oddaljenem kraju težavno. Družinska dediščina, s kakršno se ne more pohvaliti vsak, je postala breme. »Vsak član družine je bil dobrodošel. Z ženo Lowri sva pred leti celo resno razmišljala, da se preseliva tja in prevzameva turistični del otoka, a sva potem dobila otroke. Dejstvo je, da ga oče in mama ne moreta več voditi. Odločitev o prodaji je bila težka, niti predstavljam si ne, kako se bo posloviti od njega,« je pojasnil Harris. Zadnji član družine se je z otoka na kopno preselil sredi 50. let prejšnjega stoletja.

O številkah Harris ne more govoriti, saj družina trenutno nima v mislih prav nikakršne cene za prodajo. Njegove vrednosti ne morejo oceniti niti nepremičninske agencije, saj je bil otok tako dolgo v zasebni lasti. »Zato sprejemamo kakršne koli ponudbe,« je dejal Harris, ki bi najraje videl, da ga kupi nekdo, ki bi na njem želel kmetovati. »Na otoku se proizvede veliko volne, zato so izkušnje na tem področju dobrodošle. Želimo si, da bi zanj skrbel nekdo, ki bi mu bilo res mar,« je dodal. Novi gospodar pa v last ne bo dobil zgolj rodovitne zemlje in šest kilometrov dolge prodnate plaže (najdaljše na katerem koli od Falklandskih otokov), temveč tudi ogromno živali. Na njem namreč živi kar pet različnih vrst pingvinov, 42 vrst ptičev, morski levi, 6000 ovac, 125 glav živine in nekaj konjev. Poskrbeti je treba tudi zanje.

Jate črnih labodov in nekaj delfinov

Falklandsko otočje sicer sestavljata dva velika otoka, vzhodni in zahodni, ter več kot 750 manjših. Z 20 kilometri dolžine in nekaj več kot štirimi širine je otoček Pebble tretji največji, odlikujejo pa ga manjša gorska območja, pečine, več jezer, ob katerih gnezdijo črni labodi, ter več kilometrov prodnate obale, kamor na obisk priplava tudi kakšen delfin. Turiste pa otok vabi v svoj objem z bogato vojaško zgodovino. Prav na njem je namreč leta 1982 potekal prvi kopenski spopad dva meseca in pol trajajoče falklandske vojne med Veliko Britanijo in Argentino, ki sta se borili za ozemlje oziroma kolonije. Argentinska vojska je po invaziji na Falklandsko otočje na otoku Pebble vzpostavila manjše letalsko oporišče, ki je 14. maja 1982 postalo tarča pripadnikov posebnih sil britanske kopenske vojske, SAS. V nočnem napadu je eden najskrivnostnejših britanskih vojaških polkov na svetu na vzletno-pristajalni stezi uničil enajst argentinskih jurišnih letal, radar in skladišče streliva. Mnogi ostanki sestreljenih letal ostajajo na otoku in kot nemi pričevalci prek turističnih vodnikov obiskovalce izobražujejo o krvavi zgodovini otoka. V 74 dni trajajoči vojni je umrlo okoli 650 argentinskih vojakov (najpogubnejša zanje je bila potopitev lahke križarke General Belgrano, pri čemer je umrlo 323 oseb) in 255 britanskih vojakov. Vojna se je s predajo Argentine končala junija 1982.