Potem ko je v lanskem finalu državnega prvenstva na odločilni peti tekmi o zmagovalcu odločal podaljšek, je bilo do konca povsem napeto tudi na prvi tekmi med Olimpijo in Krko v letošnji sezoni lige ABA. Srečnejši konec so znova potegnili Ljubljančani, ki so se odlepili od dna lestvice, nanj pa potisnili Novomeščane, ki si ga delijo z Mornarjem.

Kako pomembna tekma za obe moštvi je bila današnja, je bilo mogoče opaziti že po odzivih trenerjev. Tako Olimpijin Saša Nikitović kot Krkin Simon Petrov sta bila ob parketu ves čas dejavna in se burno odzivala na vsako napačno odločitev svojih igralcev. Za odtenek bolj vročekrven je deloval Petrov, ki je nekajkrat povsem ponorel in jih pošteno napel posameznikom. Na parketu sta moštvi bili enakovreden boj, kjer trdih prijemov in udarcev ni manjkalo. Čeprav ne eni ne drugi v letošnji sezoni v obrambi ne blestijo, pa je izstopala ravno požrtvovalnost in agresivnost pri branjenju nasprotnika. Novomeščani so bili bolj razpoloženi pri metu za tri točke, kjer so pogosto dobro izkoriščali »pick and roll« igro na počasnejšem Mirzi Begiću, Ljubljančani pa so strategijo zasnovali bolj na prodorih in bili za to nagrajeni s številnimi prostimi meti, ki so jih dobro zadevali.

Prav na krilih dobrega meta za tri točke je Krka na začetku drugega polčasa pobegnila za sedem točk, a sta Jan Špan in Roko Badžim, ki postaja pod Nikitovićem upravičeno nosilec Olimpijine igre, nemudoma ustavila nalet dolenjskega moštva. Gostiteljem je sredi zadnje četrtine uspel delni izid 9:0, po katerem so dobre tri minute pred koncem povedli za sedem, a se je prednost 25 sekund pred koncem stopila na tri. Po minuti odmora je Olimpija izvajala žogo s strani, a brezglavo izgubila kar dve žogi zapored, kar so gostje izkoristili in povedli za točko. Ljubljančani so imeli deset sekund za zadnji napad, ga zgrešili, a je Krki žoga pri skoku nesrečno ušla z igrišča. Ostalo je še pet sekund, ko je Miha Škedelj »rešil« zmaje z osebno napako nad Aleksandrom Lazićem. Ta je zadel oba prosta meta, Paolo Marinelli pa je v preostalih štirih sekundah prišel na nasprotnikovo polovico, a metal iz obupa skoraj s sredine in zgrešil.

»Ker smo bili domačini, je bil na nas precej večji pritisk kot na Krko, ki je odigrala odlično tekmo. Imeli so dobre ideje v igri in odličen odstotek meta. Vseeno pa ne bi rekel, da smo bili na koncu srečnejši, saj smo v končnico prišli s prednostjo treh točk, ki se je zaradi naših napak stopila v 15 sekundah. Pomembno je, da smo zmagali in da se v igri vidijo dobre stvari, na katerih smo trdo delali. Tudi osebna napaka nad Lazićem je prišla po naši uigrani akciji. Postajamo pravo moštvo in želimo v zmagovalnem ritmu nadaljevati tudi v prihodnje,« je po tekmi dejal gostobesedni Saša Nikitović. Manj je šla beseda z jezika Simonu Petrovu. »Dvignili smo igro v obrambi, kar me veseli. Ko pride do tega, da se tekma odloča v zadnjih sekundah, se lahko tehtnica nagne na eno ali drugo stran. Z agresivnostjo smo si priborili srečo v končnici, nato pa nismo dobili skoka, ki bi ga morali. Vseeno sem pohvalil fante za borbenost, saj je to dobra popotnica za naprej.«

Liga ABA, drugi izidi 11. kroga: Cibona – Budućnost 83:77 (15:18, 32:34, 58:57, Markota 23; Gordić 18, Omić 7), Mornar – Cedevita 102:103 (27:25, 53:44, 86:78, Waller 28; Pullen 30), Mega B. – C. zvezda 68:78 (15:20, 25:42, 47:64, Bitadze 23; Perperoglou 17), Partizan – FMP 83:77 (17:22, 43:42, 68:62, Landale in Gagić po 16, Nikolić 3; Rebec 17), že odigrano: Zadar – Igokea 95:80.